torsdag 10 september 2020

Toppolitiker anklagar Reykjavík för att annonsera i CNN

Eyþór Arnalds anklagar Reykjavík för att annonsera efter personal i utländska nätmedier. Han anser att kommunen i stället borde köpa annonser i isländska medier. Men utspelet från Självständighetspartiets ledare i Reykjavík får både kritik och hånskratt. Flera skriver att det är uppenbart att Eyþór Arnalds inte vet hur annonsering med hjälp av Google annonserar.

I sin roll som oppositionsledare i Reykjavík har Eyþór Arnalds anammat samma retoriska stil som Davíð Oddsson, som var borgmästare i kommunen mellan 1982 och 1991. Den kännetecknades av kompromisslösa angrepp mot politiska motståndare.

Davíð Oddsson har beskrivit hur han konsekvent gjorde små frågor stora. Han ansåg att det skarpa tonläget gynnade honom. Så fort tillfälle gavs kritiserade han sina motståndare - och ofta tog han ställning i frågor som han egentligen inte brydde sig om. I praktiken såg han det som ett egenvärde att driva en hård linje för att behålla initiativet.

Eyþór Arnalds gav sig in i kommunpolitiken i Reykjavík med uppdraget att vinna valet 2018. Självständighetspartiet blev visserligen störst - men en ny koalition mellan Socialdemokraterna, Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern säkrade en majoritet i fullmäktige. Självständighetspartiet tvingades till fortsatt opposition.

Konfrontationen har varit Eyþór Arnalds främsta vapen. I en rad frågor har han vänt sig mot majoriteten - trots att han hade samma åsikt före valet. Retoriken har dock inte varit särskilt framgångsrik. Självständighetspartiet har hittills hållits utanför reellt inflytande. Inte heller har hans retorik lyckats väcka något utbrett missnöje med koalitionen.

Men Eyþór Arnalds senaste utspel har främst mötts av hånskratt. Nyligen vände han sig på Facebook mot att kommunen annonserade efter personal i utländska nyhetsmedier. Han publicerade en skärmdump från CNN och ifrågasatte kommunens prioriteringar:
"Samtidigt som företagen i kommunen behöver säga upp ett stort antal anställda söker kommunen själv efter personal. Inte minst väcker det uppmärksamhet att det bland annat har köpts annonser för publicering i utländska medier. Hade det inte varit klokare att lägga skattepengarna på inhemska medier? Investera inrikes. Värna jobben."
Kommunen har dock inte köpt annonser av CNN. I stället rör det sig om en annons som köpts av Google. Skälet till att Eyþór Arnalds ser den är inte att Reykjavík har börjat söka personal till kommunens skolor i USA. Troligen har annonsen köpts för att visas för användare från Island - och kanske till och med från huvudstadsregionen.

Líf Magneudóttir, som representerar Gröna vänstern i fullmäktige, publicerar en skärmdump av inlägget på Twitter. Hon kompletterar med några foton på en förbryllad Jonathan Swan, den journalist som gjorde Axios intervju med Donald Trump där USA:s president med hjälp av diagram försökte förklara att USA i själva verket hanterade coronapandemin bättre än många andra länder.

En annan som har kommenterat utspelet är Halldór Auðar Svansson, som tidigare satt i fullmäktige för Piratpartiet. Han skriver på Twitter att Eyþór Arnalds agerande präglas av dumhet:
"Det är skit- och dumhetspolitik att göra en grej av att kommuner anställer människor inför hösten när skolorna sätter igång. Skulle Självständighetspartiet i majoritet liksom bara sluta med det?"
Även på Eyþór Arnalds egen Facebook-sida är det många som skrattar åt utspelet. Flera kommenterar att han borde lära sig hur Google-annonser fungerar.