lördag 19 september 2020

Tre omkom i eldsvåda - man åtalas för mordbrand

Tre personer omkom i somras i en anlagd brand i ett hus på Bræðra­borg­ar­stígur i Reykjavík. Nu åtalas en man i 60-årsåldern för mordbrand och grovt vållande till annans död. Det är troligen första gången i Islands historia som en person anklagas för att ha orsakat tre personers död. Av de 73 personer som var skrivna i huset var 72 utländska medborgare.

Den 25 juni i år totalförstördes ett hus på Bræðra­borg­ar­stígur i Reykjavík i en brand. Tre personer omkom i eldsvådan. Flera personer fick bland annat rökskador. Medan släckningsarbetet fortfarande pågick kunde polisen gripa en man i 60-årsåldern som hade tagit sin tillflykt till Rysslands ambassad.

Nu åtalas mannen för att ha anlagt branden. Åtalspunkterna är mordbrand och grovt vållande till annans död. De tre döda var polska medborgare.

Det är troligen första gången i Islands historia som en person ställs inför rätta för att ha orsakat tre människors död.

Tio personer har ställt krav på skadestånd. De gäller såväl fysiska som psykiska följder av branden.

Eldsvådan följdes av en debatt om villkoren för utländska arbetare på Island. Huset på Bræðra­borg­ar­stígur var ökänt och hade dömts ut som obeboeligt. Ändå var 73 personer folkbokförda i den 450 kvadratmeter stora fastigheten. Av dessa hade 72 utländskt medborgarskap - varav 28 polacker, 28 letter, tolv litauer, tre rumäner och en spanjor.

Ägaren har förnekat att brandskyddet i fastigheten skulle ha varit bristfälligt. Personer som drabbades av branden överväger dock alltjämt att stämma ägaren för misstänkta brister.