söndag 20 september 2020

Tredje vågen av coronasmitta på Island - 75 nya fall

75 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Så många nya fall har inte upptäckts på ett dygn på drygt fem månader. Omkring en tredjedel av de nya fallen har kopplingar till uteställen i centrala Reykjavík. Nu kan det bli aktuellt att skärpa restriktionerna ytterligare. Och Thor Aspelund, professor i biostatistik, anser att tredje vågen av viruset nu är här.

Det nya coronautbrottet på Island fortsätter att växa i omfattning. Bara i går rapporterades 75 nya fall - det högsta antalet sedan den 1 april. En tredjedel av fallen har kopplingar till nöjesställen i centrala Reykjavík.

Myndigheterna har inte gått ut med namnen på dessa ställen. Brewdog på Hverfisgata uppger dock på Facebook att en av de anställda är smittad av coronaviruset. Smittkällan kan vara en person som besökte baren den 11 september.

Det nya utbrottet är koncentrerat till Reykjavíkområdet. Hela 72 av gårdagens 75 nya fall var hemmahörande i huvudstadsregionen. Hittills är det en stor andel unga som har smittats. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att viruset hade drabbat många i 20-årsåldern.

Myndigheterna överväger nu att skärpa restriktionerna för att förhindra smittspridningen. Det kan bli aktuellt med åtgärder som enbart gäller Reykjavík med omnejd. Regeringen träffas i dag för att diskutera frågan.

Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, är den som har ansvarat för prognoser över smittspridningen. Han skriver på Facebook att de senaste dagarnas utveckling inte alls ligger inom de ramar som myndigheterna har räknat med. Virusets utbredning påminner nu om den mest intensiva fasen i våras.

Enligt Thor Aspelund är det nu den tredje vågen av smittan som drabbar Island. Han vill dock vänta några dagar innan han gör en ny prognos. Skälet är de senaste dagarnas omfattande testning. Bara under gårdagen rapporterades exempelvis 3 264 från testningen i landet. Det gör att enstaka dagar inte nödvändigtvis är representativa för helhetsbilden.

Både fotbollsförbundet Knattspyrnusamband Íslands, KSÍ, och handbollsförbundet Handknattleikssamband Íslands, HSÍ, beslutade i går att spela alla helgens matcher utan publik. KSÍ uppger i ett pressmeddelande att beslutet gäller tills vidare men att det kommer att omprövas i morgon. HSÍ skriver i ett pressmeddelande att förbundet kommer att ha samråd med myndigheterna i veckan.

Nu är det ett 30 personer som bor på Fosshótel Lind i Reykjavík i myndigheternas regi. Av dessa är 17 smittade och 13 i karantän. Gylfi Þór Þorsteinsson, som är ansvarig för boendena för coronadrabbade, säger i Morgunblaðið att det hittills är 379 personer som har bott på hotellet sedan det togs i bruk på nytt den 15 juli. Under vårens första våg var det 50 som vistades på hotellet.

Det är nu 181 smittade som hålls i isolering. Två personer vårdas på Landspítali i Reykjavík. Dessutom är 765 personer i karantän på grund av att de kan ha exponerats för viruset. Ytterligare 1 606 personer är i karantän efter att ha rest in till Island.

Vid gränsen rapporterades i går bara ett nytt fall av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.