tisdag 29 september 2020

Två pirater lämnar alltinget till nästa val

Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy lämnar alltinget till nästa val. Därmed står det klart att Piratpartiet mister två av de mest tongivande och erfarna ledamöterna. Ett skäl till att bägge väljer att inte ställa upp för omval är att de anser att det inte är nyttigt att sitta för länge i alltinget. Båda tänker dock fortsätta arbeta för Piratpartiet.

I valet 2013 var Helgi Hrafn Gunnarsson en av de tre piratpartister som valdes in i alltinget. Han gjorde sig snart känd som en skicklig debattör och vann respekt även utanför de egna leden. I opinionsmätningar var han också Piratpartiets populäraste företrädare.

Men en djup och långvarig osämja med grundaren Birgitta Jónsdóttir präglade Piratpartiets första år i alltinget. Konflikterna pågick ständigt - och till sist kallade partiet in en arbetsplatspsykolog.

Därför var det inte helt oväntat att Helgi Hrafn Gunnarsson ställde upp för omval 2016. Birgitta Jónsdóttir fortsatte - trots att hon tidigare sagt att ingen borde sitta i alltinget längre än två mandatperioder, en tid som då löpt ut för henne.

I valet 2017 kandiderade Helgi Hrafn Gunnarsson på nytt medan Birgitta Jónsdóttir lämnade politiken. När hon senare sökte förtroendeuppdrag inom Piratpartiet gick Helgi Hrafn Gunnarsson till hårt angrepp mot henne och hävdade att hon var omöjlig att samarbeta med.

Förra valet toppade Helgi Hrafn Gunnarsson Piratpartiets lista i norra Reykjavík. Listan i den södra valkretsen toppades av Smári McCarthy. Han valdes in i alltinget 2016 och fick nytt förtroende i nyvalet året därpå.

I ett pressmeddelande säger Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy att båda vill göra andra saker än att sitta i alltinget. Dessutom anser de att det inte är nyttigt att bli kvar inom rikspolitiken för länge. Bägge tänker dock fortsätta arbeta internt med Piratpartiet.

Smári McCarthy var en av dem som 2012 tog initiativ till att grunda Piratpartiet. Han säger i Fréttablaðið att det finns gott om medlemmar som kan ta över hans roll:
"Idén om yrkespolitiker tycker jag är väldigt osympatisk och demokratin får betala för att människor sitter för länge i alltinget. ... En individ som har suttit i fem, sex eller sju mandatperioder kommer inte med något nytt till bordet."
Helgi Hrafn Gunnarsson säger i Morgunblaðið att han inte är säker på vad han vill göra när mandatperioden löper ut nästa höst. Han vill dock gärna arbeta internt med att bland annat utforma Piratpartiets politik på olika områden:
"När jag ser på de kommande fyra åren efter det år som nu återstår så längtar jag efter att göra helt andra saker. ... Sakens natur med att vara folkvald är att vara vald i en viss tid och att du tar beslut om att fortsätta regelbundet. Frågan handlar om man tänker kandidera - och inte om man inte tänker kandidera."
Beskedet från de två piratpartisterna kom ett år före nästa val. Halldóra Mogensen, partiets gruppledare i alltinget, säger till RÚV att hon har förståelse för deras beslut:
"Vi kommer naturligtvis att sakna dem men jag förstår det här mycket väl. När man ger sig in i den här maskinen som alltinget är så finns det alltid en risk att det har den effekten och förändrar en. Så jag tror inte att det är hälsosamt för någon att vara där för länge. Själv känner jag att jag inte skulle vilja sitta mycket längre än ytterligare en mandatperiod. Det är absolut nog."
Nästa alltingsval är planerat till den 25 september nästa år.