söndag 25 oktober 2020

Allt färre och svagare jordskalv på sydvästra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Jordskalven vid Krýsuvík och Kleifarvatn på sydvästra Island blir allt färre och svagare. Under de två senaste dygnen har bara drygt 200 skalv registrerats i området. Lördagens största skalv uppmättes till 2,3 medan fredagens största skalv hade en magnitud på 2,6. Veðurstofa Íslands ser tisdagens jätteskalv och efterskalven som en fortsättning på aktivitet som började för ett år sedan.

Ett jordskalv med en magnitud på 5,6 skakade sydvästra Island i tisdags. Skalvet var det största i regionen sedan 2003 och hade sitt epicentrum nära Kleifarvatn och Krýsuvík. Det var tillräckligt kraftigt för att det skulle kännas tydligt i bland annat Reykjavík och Grindavík. Skalvet orsakade också mindre materiella skador.

Sedan dess har närmare 3 000 efterskalv registrerats i området. Skalven är ovanligt spridda och sträcker sig längs en närmare tre mil lång linje från utkanterna av Grindavík till trakterna öster om Kleifarvatn.

Men de senaste dagarna har aktiviteten minskat avsevärt. De två senaste dygnen har drygt 200 jordskalv registrerats i området. Lördagens största skalv hade en magnitud på 2,3 och fredagens största skalv uppmättes till 2,6.

Det är troligt att aktiviteten fortsätter att minska åtminstone tillfälligt. Men Veðurstofa Íslands betraktar den som en del i aktivitet som inleddes redan för ett år sedan. Jordskalv följda av landhöjning och sannolika magmainskott har sedan dess skett från Eldey i väster till Kleifarvatn och Krýsuvík i öster.

Det är inte ovanligt att aktiviteten rör sig mellan olika platser i regionen. I området finns fyra vulkaniska system - Eldey, Reykjanes, Svartsengi och Krýsuvík - som alla sträcker sig rakt över sprickan mellan kontinentalplattorna. Det kan heller inte uteslutas att aktiviteten skulle sprida sig närmare till Brennisteinsfjöll, ett vulkaniskt system närmare Reykjavík.

Här kan du läsa mer om veckans jordskalv.