onsdag 7 oktober 2020

Ännu hårdare coronaregler i Reykjavík efter 99 nya fall

99 nya fall av coronaviruset rapporterades i går. Nu skärper Island ännu en gång restriktionerna för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Men den här gången är det bara den hårt drabbade huvudstadsregionen som får tuffare regler i två veckor. Tvåmetersregeln återinförs samtidigt som restauranger tvingas att stänga senast klockan 21.

Bara en gång under coronapandemin har fler än hundra testat positivt för viruset inom loppet av ett dygn. Det var den 24 mars då 106 fall rapporterades. Näst flest fall upptäcktes den 1 april då 99 personer upptäcktes med viruset.

Även i går rapporterades 99 positiva tester på Island. Det var alltså den näst högsta siffran hittills under pandemin - och den högsta på över ett halvår. Dessutom var det en person som testade positivt vid gränsen.

Nu är 747 smittade i isolering. Femton coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 3 571 personer - vilket motsvarar 1 procent av Islands befolkning - i karantän. Ytterligare 1 913 personer är i karantän efter att ha rest in i landet.

Hela 95 av de 99 nya fallen var personer som var bosatta i huvudstadsregionen, alltså Reykjavík Seltjarnarnes, Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Mosfellsbær och Kjósarhreppur. På inrådan från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason skärps nu restriktionerna ytterligare - trots att de blev avsevärt hårdare redan i måndags. Men den här gången gäller skärpningen enbart Reykjavík med omnejd.

Restriktionerna gäller inledningsvis till och med den 19 oktober. Syftet är att förhindra smittspridning för att undvika en situation där vården inte har resurser att ta hand om alla coronapatienter. Den mutation av viruset som nu dominerar smittspridningen kom till Island den 10 augusti genom franska turister.

Tvåmetersregeln återinförs nu i huvudstadskommunerna. Restauranger och andra matställen måste enligt ett pressmeddelande stänga senast klockan 21 i stället för klockan 23. Konsert- och kongresshuset Harpa i Reykjavík kommer att hålla stängt i två veckor. Samma beslut har teatrarna i huvudstaden tagit.

Vidare måste frisörer, tatuerare, skönhetssalonger och massagesalonger hålla stängt. Stängningskravet gäller även badhus. Inomhusidrotter som medför en smittorisk är förbjudna. Och i butiker ställs krav på andningsskydd om inte tvåmetersregeln kan efterlevas.

Dessutom uppmanas invånarna att hålla sig hemma så mycket som möjligt och att inte resa mer än nödvändigt. Besök till butiker och personer i riskgrupper bör begränsas. Och alla arrangörer av evenemang uppmanas att ställa in dem under de två närmaste veckorna. Det gäller även utomhusaktiviteter som löpning, vandring och cykling.

I butiker bör alla se till att respektera tvåmetersregeln. Alla ställen som är öppna för allmänheten ska se till så att maxgränsen för antalet tillåtna besökare inte överskrids. De ska även tillhandahålla handsprit.

De isländska fotbollsherrarnas EM-kval mot Rumänien på Laugardalsvöllur i Reykjavík i morgon kommer troligen att genomföras. Men det blir sannolikt utan åskådare.

Ett sextiotal av de senaste dagarnas nya coronafall kan spåras till boxningsklubben Hnefaleikafélag Kópavogs lokaler. Det är en av de hittills största gruppsmittorna under pandemin.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har precis som tidigare under pandemin undantagit samhällsviktiga institutioner och företag från vissa restriktioner. Det gäller enligt ett pressmeddelande bland annat livsmedelsproducenter, apotek och livsmedelstransportörer. Undantagna är även exempelvis polisen, brandkåren och sjukvården samt bolag verksamma inom energiproduktion och kommunikationer.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.