måndag 19 oktober 2020

Åttioårig bokhandel i Reykjavík går i graven

Coronakrisen ledde till att Mál og menning i Reykjavík stängde tillfälligt i slutet på maj. Målet var att öppna bokhandeln på nytt i november inför julruschen. Men så blir det inte. Ägarna litar inte på att kundunderlaget räcker till. Därmed går den åttioåriga bokhandeln i graven. I samma lokaler öppnar i december ett nöjesställe med samma namn.

Mál og menning på Laugavegur i Reykjavík är en av Islands mest anrika bokhandlare. Den grundades 1940 av förlaget med samma namn - och som i dag ingår i Forlagið. I dag har dock bokhandeln och förlaget olika ägare.

Förlaget Mál og menning hade länge en utpräglad vänsterstämpel som även färgade av sig på bokhandeln. Förlaget fick under några år ekonomiskt stöd från Sovjetunionen. I samma hus hade isländska kommunister lokaler för parti- och föreningsverksamhet. Men sedan det senaste ägarskiftet 2009 har Mál og menning fått en ny prägel.

De senaste åren har bokhandeln till stor del riktat sig mot turister på jakt efter isländsk litteratur på andra språk och souvenirer. När både turisterna och en stor del av lokalbefolkningen försvann från Reykjavíks gator i våras försvann också kundunderlaget. Mál og menning meddelade den 28 maj att butiken stängde tillfälligt.

Tanken var att öppna på nytt i november inför julhandeln. Men så blir det inte. Arn­dís Björg Sig­ur­geirs­dótt­ir, en av ägarna, säger i Morgunblaðið att pandemin och omvandlingen av delar av Laugavegur till gågata ligger bakom beslutet att stänga för gott:

"Vi köpmän här vid Laugavegur hade börjat förbereda oss för att komma tillbaka men så kom covid som ingen rådde på."

Namnet Mál og menning kommer dock att leva vidare. Garðar Kjartansson har skrivit på ett tioårigt hyresavtal för lokalerna på Laugavegur 18. Han säger i DV att han redan i december öppnar ett musik- och nöjesställe i huset. Han planerar dagliga konserter - och tänker dekorera väggarna med böcker som också är till försäljning:

"Det blir sannolikt fler böcker här än någon gång tidigare. ... Vi kommer att ha konserter här alla kvällar från runt klockan åtta till tio. Det blir all möjlig musik - till vissa konserter säljer vi biljetter och andra inte. Och så blir det ståupp."

Nya Mál og menning ska ha öppet från 12 till 24. Och premiären är beroende av att coronaviruset inte sätter stopp för planerna. Bokningsansvarig blir Ingibjörg Örlygsdóttir som tidigare jobbade med klassiska konsert- och feststället Nasa.

Arn­dís Björg Sig­ur­geirs­dótt­ir säger i Morgunblaðið att hon inte har något emot att namnet Mál og menning lever vidare. Men hon hade hellre sett att lokalerna hade använts till annat:

"Det här är sorgligt för det är fullt möjligt att skapa en sådan bar och nöjesställe någon annanstans än i just denna byggnad."

Här kan du läsa mer om Storytels köp av Forlagið.