lördag 31 oktober 2020

Blå lagunen håller stängt - varslar för tredje gången

Blå lagunen är stängd. Butiken på flygplatsen i Keflavík är stängd. Och badet kommer inte att öppna förrän i december och då endast på helgerna. Därför varslar nu Bláa lónið - bolaget som driver Blå lagunen - ytterligare 26 anställda om uppsägning. Tidigare under coronakrisen har bolaget sagt upp 567 personer.

När turismen till Island upphörde i samband med coronautbrottet stod Blå lagunen nästan helt utan besökare. Under sommaren var det många islänningar och en hel del turister som besökte badet. Men sedan inresereglerna skärptes i augusti har gästerna blivit allt färre.

Badet har varit stängt sedan den 8 oktober. Den tilltagande smittspridningen och skärpta restriktioner gjorde att det i praktiken blev omöjligt att hålla Blå lagunen öppen.

I två tidigare varsel har 567 anställda sagts upp. Nu kommer ännu ett varsel. Ägarbolaget Bláa lónið säger upp ytterligare 26 personer.

Grímur Sæmundsen, vd för Bláa lónið, säger i Morgunblaðið att bolaget kommer att ha drygt 100 anställda kvar efter månadsskiftet. Han hoppas dock att de 26 som nu varslas ska kunna stanna kvar inom företaget:
"Det är min innerliga förhoppning om att vi kan återanställa dem innan deras uppsägningstid löper ut och gärna ännu fler när det ljusnar på nytt."
Bláa lónið har sedan tidigare stängt butiken på flygplatsen i Keflavík. Planen är dock att öppna på nytt när resandet ökar. Butiken på Laugavegur i Reykjavík har öppet som vanligt.

Blå lagunen kommer att vara stängd även i november. Däremot kommer badet att vara öppet på helgerna i december om inga restriktioner stoppar planerna.

Här kan du läsa mer om coronaviruset.