lördag 10 oktober 2020

Ex-minister vinner isländskt deckarpris

I tretton år satt Katrín Júlíusdóttir i alltinget för Socialdemokraterna. Nu tar hon steget mot en helt ny karriär. Hennes första deckare Sykur vinner priset i litteraturtävlingen Svartfugl. Bakom deckarpriset står författarna Ragnar Jónasson och Yrsa Sigurðardóttir samt förlaget Veröld. I belöningen ingår att Katrín Júlíusdóttir får boken utgiven.

Mellan 2003 och 2016 representerade Katrín Júlíusdóttir Socialdemokraterna i alltinget. Under fyra år var hon dessutom minister. Sedan hon lämnade politiken har hon varit vd för Samtök fyrirtækja í fjármálaþjónustu, en intresseorganisation för bolag verksamma inom finanssektorn.

Men nu kan hon vara på väg mot en ny karriär. Hennes första roman Sykur får priset Svartfugl, en deckartävling som instiftades av författarna Ragnar Jónasson och Yrsa Sigurðardóttir. Priset delas ut i samarbete med förlaget Veröld som också kommer att ge ut boken.

Katrín Júlíusdóttir berättar för RÚV att hon började skriva skönlitterärt för fyra år sedan uppmuntrad av maken Bjarni Bjarnason, som är författare till yrket. Hon säger att hon fick en liten chock över att få priset:
"Jag är ute på helt ny is men det är kul att börja och få ett sådant erkännande. ... Det var bara allmän nyfikenhet och hyperaktivitet som ledde till att jag tog chansen."
Det första hon skrev var en kortare berättelse. Bjarni Bjarnason gillade den och uppmanade henne att fortsätta. Romandebuten har hon skrivit på till och från i några års tid. Hon säger till RÚV att hon har hållit skrivandet hemligt fram till nu:
"Jag känner mig som om jag har blivit avslöjad."
Här kan du läsa mer om Katrín Júlíusdóttir.