tisdag 13 oktober 2020

Förlorare i presidentval vill kandidera till alltinget

Efter att bara ha fått 7,8 procent av rösterna i sommarens presidentval sade Guðmundur Franklín Jónsson att han inte tänkte ge sig in i politiken. Nu är han på väg att ändra sig. Facebook-sidan för hans kandidatur har döpts om till Liberala demokratipartiet. Målet är att ställa upp i valet till alltinget hösten 2021.

Inför valet 2013 grundade Guðmundur Franklín Jónsson, hotellchef på Bornholm, partiet Höger-gröna. Men valrörelsen gick inte som han tänkt sig. Han fick inte stå på det egna partiets lista eftersom han missat att folkbokföra sig på Island. Och Höger-gröna blev bara tionde största parti med 1,7 procent av rösterna.

Under 2016 försökte han ta sig in på Självständighetspartiets listor i valet till alltinget. Stödet var dock inte tillräckligt för att han skulle ta plats på valsedeln.

I sommarens presidentval utmanade Guðmundur Franklín Jónsson den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson. Han förklarade inledningsvis att han eftersträvade en ren valrörelse. Därefter fortsatte han under kampanjen med en kanonad av konspirationsteorier och anklagelser riktade mot presidenten, medierna och politiska partier.

Guðmundur Franklín Jónsson fick bara 7,8 procent av rösterna. Dagen efter valet meddelade han att han inte tänkte kandidera på nytt. Han skulle heller inte ge sig in i partipolitiken.

Men nu är han på väg att tänka om. Presidentvalskampanjens Facebook-sida har bytt namn till Liberala demokratipartiet. Målet är att ställa upp i alltingsvalet hösten 2021.

Själv hävdar Guðmundur Franklín Jónsson att han ännu inte har bestämt sig för att faktiskt kandidera till alltinget. Men han säger till Vísir att han överväger att satsa på att ta sig in i alltinget igen:
"Och i ett demokratiskt samhälle kan människor ändra åsikt och nu håller jag på att överväga det. Valet är mitt."
Opinionsmätningar inför presidentvalet visade att han hade starkast stöd bland Centerpartiets väljare. I viss mån lockade Guðmundur Franklín Jónsson även personer som sympatiserade med Folkets parti. Han säger till Vísir att det aldrig har varit aktuellt att ansluta sig till något annat parti. Liberala demokratipartiet ska bland annat kämpa mot korruption och för direktdemokrati:
"Ett sådant parti skulle vara ett utmärkt tillskott i floran."
Guðmundur Franklín hävdar att han av anhängare blivit uppmanad att bilda ett nytt parti och ställa upp i val på nytt. Ett besked är att vänta under nästa år.

Här kan du läsa mer om Guðmundur Franklín Jónsson.