onsdag 14 oktober 2020

Ingen snabb avveckling av coronaregler i Reykjavík

83 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Men smittspridningen är inte så omfattande att statsepidemiologen Þórólfur Guðnason i dagsläget ser något behov av att skärpa restriktionerna. Invånare i huvudstadsregionen kan dock räkna med hårdare regler ytterligare en tid. Han förvarnar om att de kommer att avvecklas i långsam takt.

Efter två dagar med färre nya fall och färre testade rapporterades i går 83 nya fall av coronaviruset på Island. Men det var också betydligt fler tester som analyserades. Det var 49 av de nysmittade som redan var i karantän. Dessutom var det tre personer som testade positivt vid gränsen.

Det är nu totalt 1 071 smittade som hålls i isolering. Av dessa vårdas 22 på Landspítali i Reykjavík. Tre coronapatienter ligger på intensivvårdsavdelning. Och en av dem vårdas i respirator. Dessutom är 3 436 personer i karantän och 1 752 personer i inresekarantän.

I Eyjafjarðarsveit på norra Island kopplas en gruppsmitta till badhuset i Hrafnagil. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att sex av åtta coronasmittade i Eyjafjarðarsveit tog morgondopp i slutet på förra veckan. Smittkällan är dock ännu inte känd.

I morgon kommer statsepidemiologen Þórólfur Guðnason att ge nya rekommendationer till miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson, som vikarierar som hälsovårdsminister medan Svandís Svavarsdóttir är ledig av personliga skäl. De skärpta restriktionerna i Reykjavík med omnejd löper ut på måndag.

Det är dock inte troligt att det blir några större förändringar i huvudstadsregionen. Þórólfur Guðnason sade i går att smittspridningen har legat på samma nivå de senaste dagarna. Han tror inte att ännu hårdare regler skulle ge avsevärt bättre resultat. Dessutom är de befintliga restriktionerna redan ganska tuffa.

Þórólfur Guðnason kommer troligen att föreslå restriktioner för några veckor framåt. Han sade att han inte övervägde någon skärpning. Men han förvarnade samtidigt om att dagens situation skulle kunna bestå under en tid framöver.

Han beskrev ännu en gång kampen mot coronaviruset som ett långdistanslopp. Þórólfur Guðnason sade att den inte var över efter ett sprinterlopp på en eller ett par veckor. Bekämpning av smittspridning kommer att prägla vardagen även på längre sikt.

Även om Þórólfur Guðnason skulle rekommendera lättnader redan till nästa vecka kommer han att gå försiktigt fram. Han sade att det i synnerhet i Reykjavíkområdet fanns ett behov av fortsatt hårda regler för att förhindra smittspridning.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.