måndag 19 oktober 2020

Island återinför tvåmetersregeln i hela landet

I morgon återinförs tvåmetersregeln i hela landet. Och där det inte är möjligt att upprätthålla avståndet blir det obligatoriskt att använda andningsskydd. De nya restriktionerna innebär skärpningar både i Reykjavíkområdet och på övriga Island. De medför bland annat att en mängd idrotter stoppas helt. De nya reglerna gäller till och med den 10 november.

52 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Men 41 av dem var redan i karantän. Vid gränsen var det fem personer som testade positivt för viruset.

Det är nu totalt 1 240 smittade som hålls i isolering. Det kan röra sig om ett trendbrott. Sedan den 4 oktober har antalet smittade stigit dag för dag. Men i går minskade det med två. Det skulle kunna betyda att myndigheterna är på väg att få kontroll över den tredje vågen av coronasmitta.

Nu är 2 780 personer i karantän och 1 486 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 26 coronapatienter. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning och två av dessa vårdas i respirator. Det uppger sjukhuset i ett pressmeddelande.

I morgon kommer dock restriktionerna att skärpas ytterligare. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har enligt ett pressmeddelande beslutat att de gäller till och med den 10 november. Enligt ett pressmeddelande är inte heller alla detaljer klara.

Men det blir hårdare regler i hela landet. För två veckor sedan återinfördes tvåmetersregeln i huvudstadsregionen. Nu kommer den tillbaka även utanför Reykjavíkområdet. På platser där det inte är möjligt att hålla två meters avstånd ska alla använda andningsskydd.

En rad andra nyheter gör nu att landsbygden får regler som nästan är lika hårda som i huvudstadsregionen. På evenemang tillåts bara 20 besökare på varje avskilt läktarområde. Gästerna ska sitta på numrerade platser och registreras med namn. Inga besökare är tillåtna på idrottsevenemang varken inomhus eller utomhus.

Däremot får idrotter - även med kroppskontakt - fortsätta utövas.

I Reykjavík med omnejd stoppas däremot alla idrotter som kräver kroppskontakt. Men det maximala antalet deltagare är 20 personer och inga åskådare är tillåtna. Det är dessutom förbjudet att träna idrotter med kroppskontakt. Just dessa bestämmelser gäller till och med den 3 november. Övriga restriktioner gäller ytterligare en vecka.

I huvudstadskommunerna är dessutom skolsimningen inställd. Inga fritidsaktiviteter som innehåller kroppskontakt är tillåtna.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.