Ytterligare 36 fall av coronaviruset rapporterades alltså på Island i går. Av dessa var det 16 som inte redan var i karantän.
Dessutom var det fyra personer som testade positivt vid gränsen. Nu är det totalt 582 smittade som hålls i isolering medan 1 697 är i karantän och 1 793 personer som nyligen rest in till Island väntar på det andra coronatestet i karantän.
Det är också allt fler som insjuknar i covid-19 som behöver sjukhusvård. Nu vårdas tretton coronapatienter på Landspítali i Reykjavík. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och bägge vårdas med respirator.
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han i dagsläget inte tänkte föreslå en skärpning av restriktionerna. Hans bedömning utgick från läget inom vården. Så länge som sjukvården kunde hantera tillströmningen av coronapatienter ville han undvika en skärpning.
Men Þórólfur Guðnason sade också att han ständigt utvärderar utvecklingen för att se om det finns skäl att ändra restriktionerna. Visserligen var spridningen av viruset just nu ganska omfattande - men den var inte så bekymmersam att det i sig var ett skäl till en skärpning.
Det behövdes dock inte mycket för att han skulle föreslå hårdare restriktioner. Þórólfur Guðnason sade att det var uppenbart att viruset nu spreds på många olika håll i samhället. Därför uppmanade han alla att ta personligt ansvar för att tvätta eller sprita händerna och att respektera enmetersregeln.
Þórólfur Guðnason talade också om det ökande antalet av coronapatienter som behövde sjukhusvård. Han sade att det i regel dröjde omkring en vecka innan symtomen blev som värst. Det fanns alltså en fördröjning från tidpunkten för smittan. Men han trodde dessutom att vårdbehovet kunde förklaras av att det nu var fler från riskgrupper med underliggande sjukdomar som insjuknade i covid-19.
Tidigare har han sagt att islänningarna sannolikt kommer att tvingas leva med pandemin under en längre tid. Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, är ansvarig för myndigheternas prognoser för virusspridningen. Han säger i Kjarninn att det är troligt att den tredje vågen kommer att följas av en fjärde våg.
Thor Aspelund tror att den tredje vågen kan vara i ytterligare fem veckor. Och den fjärde vågen skulle kunna komma i mitten på december. I så fall är det troligt att coronaviruset kommer att sätta sin prägel på julfirandet.
Þórólfur Guðnason sade i går att han hoppades att det skulle vara möjligt att fira jul ungefär som vanligt. Men han ansåg samtidigt att det var omöjligt att med säkerhet försöka förutsäga läget så långt fram i tiden.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.