måndag 5 oktober 2020

Island skärper coronaregler - max 20 personer får samlas

Island skärper coronarestriktionerna i dag. Det maximala antalet deltagare på sammankomster sänks till 20 personer. Träningslokaler, barer och nöjesställen tvingas stänga helt. De hårdare reglerna gäller i två till tre veckor och är ett sätt att försöka begränsa den senaste tidens smittspridning. Samtidigt står det klart att reglerna för inresa blir kvar fram till 1 december.

37 nya fall i fredags, 61 nya fall i lördags och 47 nya fall i går. Och två tredjedelar av dem som testat positivt för coronaviruset de senaste dagarna har inte varit i karantän. Därför skärper nu Island reglerna på nytt.

Vid midnatt utlyste civilförsvaret ett nödläge på grund av coronapandemin. Skälet är enligt ett pressmeddelande smittspridningen i samtliga regioner. Äldre och personer i riskgrupper uppmanas att undvika fysiska kontakter som inte är nödvändiga. Och alla uppmanas att ta personligt ansvar för att förhindra smittspridning.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vände sig i fredags till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med nya rekommendationer för att förhindra spridningen av coronaviruset. Regeringen diskuterade frågan under ett möte i Reykjavík i lördags. Med några få undantag inför Svandís Svavarsdóttir de nya reglerna redan i dag.

Det maximala antalet deltagare vid sammankomster sänks enligt ett pressmeddelande till 20 personer. Men inom gymnasie- och högskolan blir taket 30 personer - trots att Þórólfur Guðnason även här rekommenderade en gräns på 20 personer. Skälet till att Svandís Svavarsdóttir väljer ett något högre tak är att det gör det lättare att erbjuda fysisk undervisning för hela klasser.

Ett annat undantag är begravningar. Där sätts gränsen på 50 personer. På teatrar och andra arenor för scenkonst blir maxnivån 100 gäster med krav på andningsskydd och numrerade sittplatser. Och i butiker som är mindre än 1 000 kvadratmeter blir det maximala antalet 100 personer. Större butiker kan få ta in upp till 200 personer.

Undantag görs även för alltinget, domstolar, brandkåren, räddningstjänsten, polisen och sjukvården.

Taket på 20 personer gäller inte heller bussar i linjetrafik. Men Strætó uppger i ett pressmeddelande att alla passagerare och chaufförer måste använda andningsskydd från och med i dag. Tidigare har andningsskydd bara varit ett krav på landsbygdslinjer.

Träningslokaler, barer, pubar, spellokaler och andra nöjesställen tvingas stänga på nytt. Badhus får hålla öppet - men får bara släppa in hälften av det antalet gäster som de har tillstånd för. Idrotts- och kulturevenemang får genomföras - men inomhus tillåts ingen publik. Utomhus tillåts 100 åskådare inom ett avgränsat område med numrerade sittplatser och krav på andningsskydd.

I alla sammanhang ska enmetersregeln respekteras. När det inte är möjligt är det krav på andningsskydd.

Regeringen har enligt ett pressmeddelande dessutom beslutat att förlänga inresereglerna till och med den 1 december. Det betyder att personer som reser till Island ställs inför två val: två veckors karantän eller coronatest vid gränsen följt av fem dagars karantän och därefter ett nytt coronatest.

Beslutet är en konsekvens både av smittspridningen på Island och i utlandet. Åtgärderna kan omprövas om situationen skulle förändras.

De tre senaste dagarna har alltså 145 personer testat positivt för coronaviruset på Island. Av dessa har 101 inte varit i karantän. Dessutom har sex personer visat sig vara smittade i provtagningen vid gränsen.

Det är nu 634 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 2 554 personer är i karantän. Dessutom är 1 499 personer i karantän i väntan på ett andra coronatest efter att ha rest in till Island.

Nu vårdas tretton coronapatienter på sjukhus. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning på Landspítali i Reykjavík - och två av dem vårdas i respirator.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.