söndag 11 oktober 2020

Islands statsminister planerar deckare med succéförfattare

Statsminister Katrín Jakobsdóttir och bästsäljarförfattaren Ragnar Jónasson har planer på att skriva en deckare tillsammans. Romanen utspelar sig i Reykjavík 1986 - men mer än så har de ännu inte avslöjat om den gemensamma boken. Hon är dock osäker på när hon ska hinna skriva. Men han räknar med att boken blir hans nästa projekt.

Katrín Jakobsdóttir tog 2004 en magisterexamen i isländsk litteratur vid Háskóli Íslands. Hennes magisteruppsats handlade om isländska deckare. Efter att ha tagit examen recenserade hon deckare i bland annat DV.

Redan då var hon vice ordförande för Gröna vänstern. I takt med att politiken tog allt mer tid skrev hon allt mindre. Katrín Jakobsdóttir har varit yrkespolitiker sedan 2007 då hon valdes in i alltinget. Då och då har hon dock gläntat på dörren till sin tidigare karriär genom bland annat föreläsningar om den isländska deckartraditionen.

Nu planerar Katrín Jakobsdóttir att skriva en deckare ihop med Ragnar Jónasson, en författare som de senaste åren har haft stora internationella framgångar med sina spänningsromaner. Han avslöjade samarbetet när de båda gästade RÚV:
"Jag vet inte om jag ska berätta en hemlighet ... att jag och Katrín tänker skriva en bok ihop, en deckare."
Ragnar Jónasson talade om boken som hans nästa projekt. Men Katrín Jakobsdóttir sade att hon inte var lika övertygad om att planerna skulle bli verklighet:
"Vi har haft ett möte om boken som vi tänker skriva ihop, som utspelar sig i Reykjavík 1986, men sedan dess har inget mer hänt eftersom jag har varit lite upptagen. ... Jag befarar att Ragnar kommer att få skriva den här boken och att jag mest får ett tack."
Ingen av dem ville avslöja intrigen. De berättade dock att ön Við­ey i Faxaflói skulle ha en roll i berättelsen.