tisdag 6 oktober 2020

Kinas ambassad misstänks för olaglig övervakning

Kinas ambassad i Reykjavík misstänks bedriva olaglig kameraövervakning. Utrikesdepartementet har nu vänt sig till ambassaden med krav på besked om hur övervakningen går till. Enligt Persónuvernd är det mycket som tyder på att övervakningen bryter mot personuppgiftslagen. Ambassaden har ännu inte besvarat brevet från departementet.

Tidigare i år fick Persónuvernd ett tips om att övervakningskamerorna på Kinas ambassad på Bríetartún i Reykjavík kunde vara olagliga. De är många - och flera av dem förefaller vara riktade mot omgivningarna än mot byggnaden. Dessutom tyder mycket på att de kan filma på långt håll från ambassaden.

Även om Kina har tillstånd för övervakningskamerorna förefaller det som att de filmar på allmän plats - vilket de inte har tillstånd för och heller inte har informerat förbipasserande om. Om misstankarna stämmer rör det sig om ett brott mot personuppgiftslagen.

Inte heller finns det något som tyder på att ambassaden skulle hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. Förbipasserande får inga upplysningar om vem som står för övervakningen - vilket innebär att det inte finns något att vända sig till med frågor om övervakningskamerorna.

Flera isländska myndigheter - däribland rikspolisstyrelsen och polismyndigheten i huvudstadsregionen - ligger i närheten och skulle kunna filmas av ambassaden.

Eftersom det rör sig om en ambassad anser sig inte Persónuvernd kunna ingripa på grund av exterritorialrätten. Myndigheten skickade i stället frågan vidare till utrikesdepartementet.

Departementet skickade ett brev till ambassaden i fredags med frågor om övervakningen. Ambassaden har ännu inte besvarat brevet.

Kinas ambassad är den i särklass största i Reykjavík. Den sägs rymma omkring 500 anställda. I regel har dock Kina bara omkring fem diplomater ackrediterade på Island.

Här kan du läsa mer om Kinas närvaro på Island.