tisdag 13 oktober 2020

Lägsta antalet nya coronafall på Island på en dryg vecka

50 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Det var det lägsta antalet nya smittfall på en dryg vecka. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vill ännu inte bedöma om de skärpta restriktioner som infördes förra veckan har haft effekt. Den här veckan kommer att visa om Island har lyckats bromsa smittspridningen.

Förra måndagen infördes skärpta restriktioner i huvudstadsregionen. Då hade smittspridningen av coronaviruset ökat till de högsta nivåerna sedan i våras. Bland annat frisörer, tatuerare och skönhetssalonger tvingades stänga. Restauranger fick kortare öppettider. Tvåmetersregeln infördes på nytt och taket för sammankomster sattes vid 20 personer.

Restriktionerna i Reykjavíkområdet gäller i första hand till och med den 19 augusti. När de infördes var statsepidemiologen Þórólfur Guðnasons förhoppning att två veckor skulle räcka för att få kontroll över smittspridningen.

50 nya fall av viruset rapporterades i går. Det var det lägsta antalet på åtta dagar. Dessutom var det fem som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att det ännu var för tidigt att bedöma om restriktionerna haft önskad effekt. Den här veckan kommer enligt Þórólfur Guðnason att avgöra om smittspridningen har bromsats.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade att 3,5 procent av de smittade i den tredje vågen har behövt sjukhusvård - vilket var samma andel som under den första vågen. Däremot hade andelen som behövde intensivvård sjunkit från 0,8 till 0,3 procent i den tredje vågen.

Det är nu 1 022 smittade som hålls i isolering. Och det är 23 coronapatienter som vårdas på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdavdelning och vårdas i respirator.

Dessutom är 4 296 personer i karantän. Ytterligare 1 740 personer är i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.