torsdag 8 oktober 2020

Minister sågas - hävdade fårbonde var en livsstil

Att vara fårbonde är snarare en livsstil än en fråga om att gå med vinst. Så löd svaret från jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson när han debatterade näringens framtid med Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Nu rasar både fårbönder och politiker från koalitionspartnern Framstegspartiet mot hans uttalanden.

I tisdags tog Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, upp frågan om fårböndernas villkor i en debatt i alltinget. Hon konstaterade att det statliga stödet till lantbruket på Island är bland det högsta i världen - men samtidigt är böndernas ekonomiska villkor dåliga. Få får så dåligt betalt för sina produkter som fårbönder trots att produkterna är dyra i butikerna.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir ville se förändringar. Hon argumenterade för att staten skulle släppa greppet om marknaden och låta fårbönderna inrikta sig mer på export.

Men fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson höll inte med. Han ansåg att det vore bättre att försöka få isländska konsumenter att handla mer isländskt. Dessutom hävdade han att fårbönder inte drevs av ekonomiska motiv:
"På tal om frihet som bönder längtar efter och på många sätt har på grund av att människor helt enkelt väljer sig ett arbete och väljer sig ett boende. Det är första alternativet där vi kan säga att människor har frihet att välja. Jag tror inte att det är någon ohövligt att tänka sig att människor väljer att vara fårbönder av många skäl. Man hör i intervjuer med fårbönder och i samtal med dem där de säger att det här är mer av en livsstil snarare än en fråga om vinst."
Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir förstod inte Kristján Þór Júlíussons resonemang. Hon tyckte att det var angeläget att förbättra böndernas villkor - men också att förbättra för konsumenterna. Därför undrade hon varför han inte tänkte agera i frågan:
"Det är jäkligt kasst om systemet som vi lägger mest på jämfört med europeiska nationer inte når fram till bönderna. Det är något konstigt och då måste man fråga sig vilka intressen det är man tjänar."
Kristján Þór Júlíusson har länge varit den minister som åtnjutit allra lägst förtroende i regeringen. Och det verkar inte som att tisdagskvällens uttalanden har förbättrat hans ställning. Hans eget Självständighetspartiet regerar ihop med Gröna vänstern och Framstegspartiet. Den hårdaste kritiken kom under gårdagen från koalitionspartnern.

Framstegspartiets ungdomsförbund meddelade på Facebook att de riktade misstroende mot Kristján Þór Júlíusson. Förbundet skriver att lantbruket alltid har varit en viktig näringsgren:
"Bönder är en yrkesgrupp precis som jurister, lärare och sjuksköterskor - inte en livsstil som jordbruksministern påstår."
Silja Dögg Gunnarsdóttir, alltingsledamot för Framstegspartiet, skrev på Facebook att Kristján Þór Júlíussons budskap till isländska bönder inte lovade gott för framtiden:
"Är det verkligen jordbruksministern som låter dessa ord falla i alltingets talarstol? Är trädgårds- och kobönder även de inte bara ute efter att ha kul precis som fårbönder? Bara deras söta lilla 'hobby' att producera mat åt folket och säkra vår livsmedelsförsörjning."
Landssamtök sauðfjárbænda, fårböndernas intresseorganisation, uppmanar i ett uttalande regeringen att se till så att jordbruksdepartementet "styrs av kunskap" och en vilja att utveckla och förbättra isländskt lantbruk:
"Om ministern inte tror att bönder har intresse för deras ekonomiska resultat så är han inte informerad om läget i näringsgrenen."
Vidare skriver organisationen att den redan tidigare har vänt sig till Kristján Þór Júlíusson för att diskutera hur förutsättningarna för isländska fårbönder kan förbättras.