onsdag 21 oktober 2020

Nitton coronasmittade sjömän på isländsk trålare

När trålaren Júlíus Geirmundsson lade till i Ísafjörður i söndags för att ta olja testades hela besättningen för coronaviruset. Då hade flera ombord börjat känna symtom på covid-19. Nitton sjömän bar på smittan. Efter beskedet återvände trålaren till hamnen i Ísafjörður. Ingen i besättningen gick i land när båten låg i hamn.

På Island rapporterades i går 62 nya fall av coronaviruset. Av dessa var bara 29 redan i karantän. Dessutom var det åtta personer som testade positivt vid gränsen.

Nitton av de nya fallen kom alltså från Júlíus Geirmundsson, en trålare som tillhör rederiet Hraðfrystihúsið Gunnvör i Hnífsdalur i Västfjordarna. Efter tre veckor ute till havs lade båten till i Ísafjörður i söndags kväll för att ta olja.

Men samtidigt testades hela besättningen på 25 personer för coronaviruset. Skälet var enligt ett pressmeddelande att flera sjömän hade lindriga symtom på covid-19. Ingen i besättningen gick i land medan båten låg i hamn i Ísafjörður.

Júlíus Geirmundsson vände ut till havs för att fortsätta fisket. När resultaten kom ett dygn senare fick dock besättningen vända tillbaka mot Ísafjörður igen. Det visade sig alltså att 19 av 25 ombord hade smittats. Ingen i besättningen är allvarligt sjuk i dagsläget.

Súsanna Ástvaldsdóttir, smittskyddsläkare i Västfjordarna, säger i Bæjarins Besta att det ännu är oklart hur situationen ska hanteras. Samtliga ombord har testats en andra gång för att se om några har antikroppar. De övernattar på trålaren i hamnen i Ísafjörður i väntan på svar. Under dagen kommer ett beslut om hur de ska gå i land och sitta i isolering eller karantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas nu 25 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Nu hålls 1 252 smittade i isolering. Dessutom är 2 375 personer i karantän och 1 778 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.