måndag 12 oktober 2020

Nypremiär för flyg till Västmannaöarna i vår

Air Iceland Connect börjar flyga mellan Reykjavík och Västmannaöarna i vår. Sedan flygbolaget Ernir lagt ned trafiken på grund av att den inte längre var lönsam vände sig kommunledningen till konkurrenten. Beskedet innebär dessutom att flygplatsbolaget Isavia inte gör sig av med de tre anställda på flygplatsen på Hemön.

När Landeyjahöfn öppnades för trafik sommaren 2010 avvecklades stödet till flygtrafik mellan Reykjavík och Västmannaöarna. Den nya färjehamnen kortade restiden från närmare tre timmar till en dryg halvtimme - och därmed ansåg inte längre regeringen att det var motiverat att fortsätta stödja flygtrafiken.

Beslutet gjorde att Flugfélag Íslands avvecklade trafiken. Men konkurrenten Ernir såg en möjlighet att trafikera linjen på kommersiella grunder. Under högsäsong har bolaget som mest flugit tre gånger om dagen i varje riktning.

Men Ernir har hela tiden kämpat med lönsamheten. När coronakrisen drabbade Island tidigare i år minskade resandet dramatiskt. De turister som varit viktiga för att hålla linjen vid liv försvann helt. Och få islänningar reste över huvud taget.

I september i år tog Ernir beslutet att avveckla trafiken. Strax därpå meddelade flygplatsbolaget Isavia att samtliga tre anställda skulle varslas om uppsägning. Planen var enligt Eyjar att återanställa dem på deltid.

Guðjón Helgason, informationsansvarig vid Isavia, sade till Vísir att det inte längre fanns behov av tre heltidsanställda på flygplatsen på Hemön. Efter att Ernir lagt ned trafiken var det bara ambulans-, privat- och skolflyg som använde flygplatsen.

Dí­ana Óskars­dótt­ir, direktör för Heil­brigðis­stofn­un­ Suður­lands, beskrev i Morgunblaðið utvecklingen som oroande. Sjukhuset på Hemön har bland annat skickat prover till analys och fått blod skickat till sig med flyget. För patienter som behövde vård i Reykjavík ökade restiden avsevärt när flyget försvann och färjan till Landeyjahöfn blev enda alternativet.

Kommunchefen Íris Róbertsdóttir träffade bland annat kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson för att diskutera situationen. Och nu är flyget på väg tillbaka.

Íris Róbertsdóttir har tillsammans med Njáll Ragnarsson, kommunstyrelsens ordförande, haft diskussioner både med Isavia och Air Iceland Connect - som är det nya namnet på Flugfélag Íslands. I det senaste mötet i kommunfullmäktige meddelade de att diskussionerna hade gett resultat.

Isavia har dragit tillbaka uppsägningarna. Bolaget kommer att utvärdera behovet av personal på flygplatsen till våren.

Till våren kommer också Air Iceland Connect att börja flyga mellan Reykjavík och Västmannaöarna. Trafiken ska ske på kommersiell basis. Enligt Íris Róbertsdóttir anser bolaget att linjen har stor potential - inte minst som resmål för turister.

Något datum för nypremiären är ännu inte klart.