fredag 9 oktober 2020

Över 1 000 smittade i tredje coronavågen på Island

Över 1 000 personer har nu smittats i den tredje coronavågen på Island. 94 fall rapporterades i går - och allt mer intensiv testning gör att myndigheterna räknar med fortsatt höga siffror under de närmaste dagarna. Fortfarande är det en majoritet av de nysmittade personerna som inte är i karantän. Hela 23 coronapatienter vårdas nu på sjukhus.

Den 15 september började den tredje vågen av coronasmitta på Island. Det rör sig om en mängd gruppsmittor som kan härledas till två franska turister som anlände i mitten på augusti. De testade positivt vid gränsen och skulle därför hålla sig i isolering. Polisen anmärkte på att de inte följde reglerna fullt ut - men de bötfälldes aldrig.

Sedan dess har över 1 000 personer testat positivt för coronaviruset. Under gårdagen rapporterades 94 nya fall på Island - vilket var det näst högsta antalet under den tredje smittvågen. Av dessa var 82 personer hemmahörande i Reykjavíkområdet. Bara 40 av dem var redan i karantän. Dessutom var det åtta personer som testade positivt vid gränsen.

Situationen för sjukvården blir nu mer ansträngd för varje dag. Nu vårdas 23 coronapatienter på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och alla tre vårdas i respirator.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att de skärpta restriktioner som nu gäller förhoppningsvis ska få ned antalet smittade inom ett par veckor. Om smittan skulle fortsätta att växa i samma takt skulle situationen för sjukvården snart bli ohållbar.

Men om utvecklingen inte skulle vända sade Þórólfur Guðnason att han var redo att rekommendera ännu hårdare restriktioner.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson säger i Morgunblaðið att det är omöjligt att säga om de skärpta restriktionerna upphör efter den 19 oktober. Men kampen mot coronaviruset kommer att pågå långt in på nästa år. Det betyder sannolikt också att något slags restriktioner alltjämt kommer att vara i bruk.

Íþrótta- og Ólympíusamband Íslands, det isländska idrottsförbundet, uppmanade i går i ett pressmeddelande alla klubbar i samtliga idrotter inom Reykjavíkområdet att ställa in alla matcher på hemmaplan, alla träningar och alla bortamatcher.

Hela 4 345 personer är i karantän. Ytterligare 1 896 personer är i inresekarantän i väntan på det andra coronatestet.

Myndigheterna räknar med fortsatt omfattande smittspridning de närmaste dagarna. Coronaviruset sprids alltjämt mellan personer som inte är i karantän. Dessutom har testningen utökats avsevärt. Bara i går testades 594 personer - personal och elever - på Sunnulækjarskóli i Selfoss sedan en förälder och två barn smittats i förra veckan.

Det första kända coronafallet på Island rapporterades den 28 februari. Då var det en man i 40-årsåldern som hade smittats under en vistelse i norra Italien. Men Sturla Orri Arinbjarnarson, läkare och immunolog vid laboratoriet Sameind, tror att smittan kom till Island redan i januari.

Sturla Orri Arinbjarnarson har de senaste månaderna testat omkring 4 000 personer för antikroppar. Av dessa har runt 300 testat positivt. Han säger till Vísir att en av dem var sjuk redan i januari - och att det sannolikt var coronaviruset som personen smittats av redan då.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.