söndag 4 oktober 2020

Piratpartiet väljer ny ordförande genom lottning

Jón Þór Ólafsson är ny ordförande för Piratpartiet. Men uppdraget är bara en formalitet - och han utsågs genom lottning. Trots att Piratpartiet saknar en formell ledare tvingas de utse en ordförande eftersom alltingets regler ställer sådana krav. Helgi Hrafn Gunnarsson blir partiets gruppledare under sitt sista år i alltinget.

När Piratpartiet grundades 2012 var det ett uttalat mål att strukturen skulle vara så platt som möjligt. Redan då beslutades det att partiet inte skulle ha någon ordförande. I praktiken har därför gruppledaren i alltinget fungerat som en inofficiell ordförande.

Med åren är det allt fler som har ifrågasatt den här strukturen. Hittills har dock inga förslag om att börja utse en ordförande fått gehör hos någon majoritet av medlemmarna.

I alltinget ställs dock krav på att det finns en ordförande. Och ordföranden får bland annat 50 procent mer i ersättning. Ordföranden får också rätt till en assistent som arvoderas av alltinget.

Piratpartiet brukar därför utse en ordförande. Men den lottas fram eftersom posten formellt inte existerar inom partiet. Utnämningen görs enbart på grund av alltingets formkrav. Den här gången var det Jón Þór Ólafsson som lottades fram till uppdraget.

Ny gruppledare är Helgi Hrafn Gunnarsson. Han meddelade nyligen att han inte tänker kandidera i alltingsvalet hösten 2021. Samma besked lämnade också Smári McCarthy. Han utsågs till sekrerterare i partiets alltingsgrupp. Ny vice gruppledare är Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir.

Här kan du läsa mer om Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy.