
Förra söndagen angjorde trålaren Júlíus Geirmundsson hamnen i Ísafjörður för att ta olja och för att undvika ett oväder ute till havs. Samtidigt testades de 25 i besättningen för coronaviruset. Innan svaren kom lämnade trålaren hamnen för att fortsätta fiska. Dagen därpå stod det klart att 22 ombord hade testat positivt för viruset.
Nu återvände Júlíus Geirmundsson till Ísafjörður. Innan besättningen fick lämna fartyget fick de städa det efter turen samt ta hand om fångsten på 213 ton fisk.
Redan den andra dagen på turen insjuknade en i besättningen med tydliga symtom på coronaviruset. En efter en insjuknade de övriga ombord. Rederiet Hraðfrystihúsið Gunnvör hade kontakt med myndigheterna - men trots inrådan från smittskyddsläkare avbröts inte fisketuren.
Flera i besättningen anklagade rederiet för att ljuga och för att ha äventyrat besättningens hälsa. Vd:n Einar Valur Kristjánsson medgav till sist att det var ett misstag att inte ha avbrutit turen. Han undvek att svara på frågor om när han fick kännedom om misstankarna om coronasmitta och om kontakterna med myndigheterna.
Polisen i Västfjordarna påbörjade i går en brottsutredning om rederiets hantering av coronautbrottet ombord. En sällan utnyttjad paragraf i sjömannalagen säger att den som äventyrar sjömäns liv och hälsa genom att ignorera sjukdomar eller skador kan dömas till två års fängelse. Om brottet är grovt kan straffet bli upp till fyra år.
Hittills har ingen delgivits misstanke om brott. Det uppger polisen på Facebook. Polisen kommer inledningsvis att förhöra besättningen och rederiets ledning.
Polisen har inte sett något skäl att göra en sjöförklaring, en prövning som görs när något allvarligt har skett ombord ett fartyg. Men besättningens fem fackförbund har nu gått ihop om att kräva en sjöförklaring. Félag skipstjórnarmanna, Sjómannafélag Íslands, Sjómannasamband Íslands, Verkalýðsfélag Vestfirðinga och VM – félag vélstjóra og málmtæknimanna skriver i ett pressmeddelande att det är nödvändigt med både en brottsutredning och en sjöförklaring för att få fram sanningen.
Kristján G. Jóhannsson, styrelseordförande för Hraðfrystihúsið Gunnvör, säger i Bæjarins Besta att styrelsen har fortsatt förtroende för vd:n Einar Valur Kristjánsson. Under gårdagen påbörjades saneringen av Júlíus Geirmundsson. Dessutom började rederiet ringa runt till de anställda för att för första gången be om ursäkt.
Samtidigt fortsätter fördömanden av rederiet. Gröna vänsterns alltingsgrupp skriver i ett uttalande att Hraðfrystihúsið Gunnvör på ett oacceptabelt sätt äventyrade besättningens hälsa. Metoderna hörde inte hemma på den isländska arbetsmarknaden.
Även Heiðrún Lind Marteinsdóttir, vd för branschorganisationen Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi, fördömer rederiets hantering av coronasmittan ombord. Hon skriver i ett uttalande att rederiet inte följde de regler som fanns. Behandlingen av de anställda fick inte upprepa sig. Den hade dessutom skadat relationen mellan sjömän och rederier.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet ombord Júlíus Geirmundsson.