torsdag 15 oktober 2020

Rekordmånga coronasmittade i isolering på Island

1 132 coronasmittade hålls nu i isolering på Island. Det är den högsta siffran under pandemin. Under gårdagen rapporterades 88 nya fall. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason tror att den tredje smittvågen blir mer omfattande än den första. Och han tror dessutom att den blir mer långvarig eftersom coronaviruset nu har ett starkare fäste i landet.

Den 5 april kulminerade den första vågen av coronaviruset på Island. Då var det 1 096 smittade som hölls i isolering. Men i går ökade antalet smittade till 1 132 personer - vilket alltså är det högsta antalet under hela pandemin.

88 nya fall rapporterades på Island i går. Hälften av dem var redan i karantän. Dessutom var det två som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Det är nu 24 coronapatienter som vårdas på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och en av dem vårdas i respirator. Under gårdagen var det två patienter som skrevs ut men fyra som lades in.

Ytterligare 3 409 personer är i karantän medan 1 739 personer är i inresekarantän.

Hela 980 av de 1 132 smittade är hemmahörande i huvudstadsregionen. Hela 235 fall kan kopplas till Hnefaleikafélag Kópavogs. Det är enligt RÚV 55 personer som smittats på gymmet - och de har i sin tur alltså smittat minst 180 andra personer. Det första bekräftade fallet rapporterades den 1 oktober.

Den näst största gruppsmittan uppkom på ett uteställe i Reykjavík. Där var det 45 gäster som smittades på plats. De förde i sin tur smittan till 174 personer. Totalt kan 219 personer kopplas till den gruppsmittan.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade i går att den tredje vågen av coronapandemin kommer att bli svårare än den första. Han förutspådde både att fler kommer att smittas och att den här vågen kommer att bli mer långvarig.

Skillnaden är nu enligt Þórólfur Guðnason att coronaviruset nu har ett annat fäste på Island. I våras kunde smittspridningen bromsas genom att inresande sattes i karantän. Nu finns viruset i samhället och det sprids mellan familjemedlemmar, vänner och i sociala sammanhang. Det gör det svårare att få kontroll över situationen.

De restriktioner som nu gäller varar till och med måndag. Þórólfur Guðnason räknar i dag med att lämna nya rekommendationer - men han räknar inte med att det blir några betydande lättnader. I huvudstadsregionen har han heller inte uteslutit att vissa regler kan komma att skärpas ytterligare.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.