fredag 16 oktober 2020

Rekordmånga fall av coronasmitta vid isländska gränsen

18 personer från samma resesällskap visade sig vara smittade av coronaviruset när de testades vid gränsen. Och på Island rapporterades i går 81 nya fall av viruset. Det är nu 1 170 smittade som hålls i isolering - vilket är det högsta antalet någonsin. Landspítali i Reykjavík inrättar nu en tredje vårdavdelning enbart för coronapatienter.

Den tredje vågen av coronapandemin på Island är inte på väg att avmattas. Under gårdagen rapporterades 81 nya fall i landet. Men 65 av dem var redan i karantän.

Dessutom var det 18 personer som testade positivt vid gränsen. Alla tillhörde samma resesällskap som kom till Island från Polen. Samtliga är bosatta på Island. Testerna för antikroppar har ännu inte analyserats.

De 18 resenärerna landade i Keflavík i går med ett av Easyjets flyg från London. Smittspårningen pågår alltjämt. Myndigheterna utesluter inte att de kan ha smittat andra eller att fler i samma sällskap skulle kunna vara smittade.

Aldrig tidigare har så många smittade upptäckts vid gränsen inom loppet av ett dygn. Sedan testningen vid gränsen påbörjades den 15 juni har det högsta antalet hittills varit nio personer.

Det är nu 1 170 smittade på Island som hålls i isolering. Det är det högsta antalet hittills under coronapandemin.

Nu vårdas 26 coronapatienter på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och två av dessa vårdas i respirator. Sjukhuset öppnar nu en tredje avdelning enbart för coronapatienter.

Ytterligare 3 035 personer är i karantän och 1 609 personer är i inresekarantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason lämnade i går nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Nya restriktioner kommer att träda i kraft efter den 19 oktober. Det är ännu inte känt vad han föreslår. Han har dock sagt att de nya reglerna kommer att sträcka sig två eller tre veckor framåt i tiden.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson bad under gårdagens presskonferens om ursäkt. Han ångrade då att han tillåtit förbundskaptenen Erik Hamrén och assisterande förbundskaptenen Freyr Alexandersson fick vara på plats på Laugardalsvöllur i Reykjavík när herrlandslaget i fotboll mötte Belgien. Det var Þórólfur Guðnason som påpekade misstaget.

Eftersom en förbundsanställd hade smittats skulle bägge ha varit i karantän. Víðir Reynisson sade att han hade föregått med dåligt exempel genom att bevilja ett undantag till ledarduon. Han har själv arbetat för fotbollsförbundet KSÍ. Víðir Reynisson sade att han inte skulle vara inblandad i fler beslut med koppling till förbundet.

Under presskonferensen framkom det dessutom från journalister att flera i den isländska ledarstaben bröt mot regelverket när de rusade in på planen efter Islands seger mot Rumänien i förra veckan. Även det var sannolikt ett brott mot coronarestriktionerna. I dagsläget pågår dock ingen utredning av händelsen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.