tisdag 20 oktober 2020

Rekordmånga nya coronafall vid isländska gränsen

Hela 22 personer som reste in till Island i sent i lördags kväll var smittade av coronaviruset. Samtliga landade i Keflavík efter att ha flugit från Warszawa och Gdansk i Polen. Det är det högsta antalet nya coronafall vid gränsen inom loppet av ett dygn. På Island rapporterades 42 nya fall av coronasmitta under måndagen.

Klockan var 20.44 i lördags kväll när Wizz Airs flyg från Gdansk landade i Keflavík. Det sista flyget för lördagen kom också från Polen. Klockan 23.48 landade Wizz Airs plan från Warszawa i Keflavík.

När resenärerna testades för coronaviruset på flygplatsen visade det sig att 22 personer var smittade. Tre av dem bar på aktiva smittor. Övriga nitton har ännu inte analyserats för antikroppar.

Tjugo av dessa resenärer hade isländska personnummer - vilket sannolikt betyder att de är bosatta på Island.

Inte sedan coronatesterna vid gränsen infördes den 15 juni i år har så många fall upptäckts inom loppet av ett dygn. Den förra rekordnoteringen var från i torsdags när arton fall rapporterades. Även då reste samtliga in från Polen. Alla arton visade sig bära på aktiva smittor.

På Island rapporterades i går 42 nya fall av coronaviruset. Elva av dem som testade positivt var inte i karantän.

Nu hålls 1 234 smittade i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 27 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 2 878 personer är i karantän. Dessutom är 1 650 personer i inresekarantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir bestämde sig i går för att inte följa en av statsepidemiologen Þórólfur Guðnasons rekommendationer. Han ansåg att alla gym och träningslokaler skulle hållas stängda i tre veckor.

Men de får nu hålla öppet. De måste dock följa samma regler som gäller för idrottsevenemang. Det betyder att deltagarna inom ett visst utrymme inte får vara fler än tjugo och att de ska respektera tvåmetersregeln. Det ställs också krav på vilken utrustning som får användas och hur den ska rengöras.

Beslutet beskrivs i ett pressmeddelande som ett sätt att iaktta proportionalitet och jämlikhet.

Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att flera gruppsmittor hade koppling till gym och träningslokaler. Han beskrev dem som en av huvudkällorna för den senaste tidens smittspridning.

Under det kommande höstlovet uppmanade Þórólfur Guðnason lediga att stanna hemma i stället för att resa. Han sade att de senaste dagarnas utveckling tydde på att den här virusvågen var på väg ned. Läget var dock alltjämt känsligt. Han räknade med att kurvan över antalet smittade skulle sjunka om två till tre veckor.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.