fredag 9 oktober 2020

Sågad minister säger bönder är landsbygdens ryggrad

Uttalandet om att det är en livsstil att vara fårbonde togs ur sitt sammanhang. Det hävdar nu jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson. Han skriver på Facebook att bönder är den isländska landsbygdens ryggrad. Men kommunpolitikern och bonden Ásgeir Sveinsson har fått nog - och lämnar Självständighetspartiet.

I tisdags debatterade fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson isländska böndernas villkor med Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans. Hon ifrågasatte regeringens jordbrukspolitik. Samtidigt som statsbidragen tillhör de högsta i Europa får fårbönder dåligt betalt - samtidigt som priserna i butikerna är höga.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir dömde ut systemet som dyrt och ineffektivt. Men Kristján Þór Júlíusson försvarade regeringens politik. Hans recept var inte att avreglera eller satsa på export. Han föredrog i stället att satsa på den inhemska marknaden.

Men det som skapade rubriker efteråt var Kristján Þór Júlíussons uttalande om att det var en livsstil att vara fårbonde. Och den livsstilen gick inte ut på att tjäna pengar.

Inom koalitionspartnern Framstegspartiet var det en rad politiker som rasade mot Kristján Þór Júlíusson. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir utvecklade kritiken i en debattartikel i Vísir där hon undrade vilka intressen regeringens politik egentligen tjänade.

Ágústa Ágústsdóttir, bonde på Reistarnes utanför Kópasker, skriver i Vísir att Kristján Þór Júlíusson nedvärderade en hel näringsgren genom sina uttalanden om fårbönder:
"Att vara bonde är en livsstil. En viktigt och ädel livsstil. Men det är också ett absolut minimikrav att vi som arbetar nästan jämt kan leva av den på ett anständigt sätt utan att behöva jobba med annat ihop med lantbruket för att få det att gå runt."
Men Kristján Þór Júlíusson hävdar att hans uttalanden under debatten i alltinget har tagits ur sitt sammanhang. Han skriver på Facebook att ett skäl till att fårbönder får så dåligt betalt är coronakrisen som slår mot hela landets ekonomi:
"Lantbruk är och förblir en riktig näringsgren och bygdens ryggrad i landets glesbygd."
Men fårbonden Ásgeir Sveinsson vid Barðaströnd i Västfjordarna ger inte mycket för ministerns förklaringar. Han säger till Vísir att hela familjen i flera generationer har varit med i Självständighetspartiet. Men nu har han begärt utträde - trots att han kandiderade för partiet i senaste alltingsvalet och har representerat Självständighetspartiet i kommunfullmäktige i Vesturbyggð sedan 2010:
"Han talade från hjärtat. Det visade sig då att vi hade en jordbruksminister. Jag trodde inte att vi hade någon. Han kom ut ur gömstället. ... Något som alla har förstått och vetat men att få det så där rakt i ansiktet. Han hade åtminstone kunnat ljuga för oss - att den här saken skulle undersökas och att frågan var i någon nämnd."
Enligt Ásgeir Sveinsson är det betydligt fler medlemmar som överväger att lämna Självständighetspartiet i protest mot Kristján Þór Júlíussons jordbrukspolitik.

Här kan du läsa mer om Kristján Þór Júlíussons uttalanden.