måndag 12 oktober 2020

Statsepidemiolog: Inga planer för utegångsförbud på Island

244 nya fall av coronasmitta har rapporterats på Island de tre senaste dagarna. Antalet smittade är nu det högsta på över ett halvår. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har inte övervägt att rekommendera utegångsförbud. Den åtgärden blir bara aktuell i en situation där sjukvårdens kapacitet är på bristningsgränsen.

Det var i går 1 017 coronasmittade som hölls i isolering. Så många har inte varit smittade sedan pandemins första våg kulminerade i början på april. Antalet smittade är det högsta på drygt sex månader. Flest smittade rapporterades den 5 april då 1 096 var i isolering.

De tre senaste dagarna har 244 nya fall av coronaviruset rapporterats på Island. En majoritet av de smittade har dock redan varit i karantän. Ytterligare 20 fall har upptäckts vid gränsen.

Det är nu 3 916 personer som är i karantän. Dessutom är 1 666 i inresekarantän.

Nu vårdas 25 coronapatienter på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och vårdas i respirator.

De skärpta restriktionerna i huvudstadsregionen gäller i ytterligare en vecka. Än så länge är den tredje vågen av coronapandemin koncentrerad till Reykjavíkområdet. I övriga landet är smittspridningen inte alls lika utbredd. Och i Austurland - den region som ligger längst från huvudstaden - finns i dagsläget inga rapporterade fall av coronasmitta.

Smittspridningen i Reykjavík med omnejd fortsätter att ligga på en hög nivå. Det tar dock en viss tid innan resultat av hårdare restriktioner ger avtryck i statistiken.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger till Vísir att han inte har övervägt att införa utegångsförbud som ett sätt att stoppa smittspridningen:
"Det vore en absolut nödåtgärd och det gick bra för oss i vintras med liknande åtgärder som vi har nu och vi försöker pröva det på nytt nu. Vi kommer inte att införa några väldigt striktare åtgärder om det inte råder en absolut nödsituation."
Þórólfur Guðnason säger till Vísir att hans intryck är att de flesta respekterar de skärpta reglerna. Men vissa verkar ha tröttnat på restriktionerna och är därför mindre benägna att följa dem. Det kan bidra till smittspridningen - men han hoppas att det inte ska uppstå någon nödsituation. I nuläget kan han heller inte specificera någon sådan gräns:
"Jag kan inte säga någon exakt siffra men det är helt enkelt när vi ser en ökning i pandemin och det är uppenbart att sjukhussystemet och hälsovårdssystemet har nått gränsen. Då behövs det vidtas några åtgärder och det har inte kommit dit än."
Från och med i dag kommer myndigheterna inte längre att anordna några presskonferenser på plats. I stället börjar de med digitala presskonferenser där journalister får möjlighet att ställa frågor över nätet. Syftet är att undvika smittspridning och att leva upp till de egna rekommendationerna om att träffa så få som möjligt.

I torsdags testades 594 anställda och elever på Sunnulækjarskóli i Selfoss eftersom några personer i skolan var smittade. När resultaten kom i fredags visade det sig att ingen testat positivt för coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.