onsdag 28 oktober 2020

Statsepidemiolog: Island befinner sig i en kritisk tid

59 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason är orolig för att smittfallen inte minskar i den omfattning som han hoppats. Därför befinner sig Island nu i ett kritiskt läge. Om inte smittspridningen i samhället upphör finns det enligt Þórólfur Guðnason stor risk för nya gruppsmittor.

Ett nittiotal fall av coronasmitta har de senaste dagarna kopplats till Landakot i Reykjavík, en vårdavdelning som tillhör universitetssjukhuset Landspítali. Därifrån har smittan spridits till boendet Reykjalundur och Sólvellir i Eyrarbakki.

Eftersom det rör sig om äldre som smittats är det många som behöver sjukhusvård. Just nu är det 53 smittade som vårdas på Landspítali. En av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom finns det en misstänkt gruppsmitta i Akureyri. Det fanns i går 45 smittade och 70 i karantän i regionen Norðurland vestra. Nu söker polisen efter personer som besökte matstället Berlín i Akureyri i lördags. Polisen skriver på Facebook att fall av coronasmitta kan kopplas just till detta ställe.

Efter att under längre tid ha haft få fall har smittspridningen i Akureyri med omnejd varit mer omfattande de senaste veckorna. Myndigheterna har nu åter öppnat ett särskilt epidemihus som är öppet för personer som inte har någon annanstans att tillbringa tiden i karantän eller isolering. Det var i går sex personer som bodde i epidemihuset.

59 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Av dessa var 40 redan i karantän. Dessutom var det nio personer som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är 1 048 smittade i isolering. Ytterligare 2 283 personer är i karantän medan 1 475 är i inresekarantän.

De befintliga restriktionerna i Reykjavíkområdet gäller till och med den 3 november. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason håller nu på att ta fram nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Han säger till Vísir att situationen just nu är bekymmersam:
"Som läget är nu så tycker jag inte att jag med säkerhet kan säga att vi håller på att få kontroll över detta. Jag skulle vilja se samhällsspridningen minska mer men det händer inte så vi behöver se på det mot den bakgrunden."
Þórólfur Guðnason säger till Vísir att det kan bli aktuellt med ännu hårdare restriktioner. De skulle i så fall troligtvis bli mer kortvariga och ha syftet att stoppa spridningen i samhället:
"Vi befinner oss i något av en kritisk tid just nu med denna gruppsmitta och denna samhällsspridning som pågår och om vilken riktning de kommer att ta. Kommer vi att få en minskning av dessa smittor, kommer det att vara på samma nivå eller kommer vi till och med att få en ökning? Och om vi inte får se en minskning så ökar sannolikheten för att vi får fler sådana gruppsmittor."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.