fredag 30 oktober 2020

Statsepidemiolog vill införa ännu hårdare coronaregler

Restriktionerna för att bekämpa coronaviruset bör skärpas i hela landet. Det anser statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son­ som nu har rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att införa hårdare regler redan i dag. Och den här gången vill han se samma restriktioner i hela landet. Ytterligare ett dödsfall rapporterades i går.

Tre personer har nu dött i den tredje vågen av coronasmitta på Island. Det var enligt ett pressmeddelande en patient på Landspítali i Reykjavík som avled under senaste dygnet. Dagen innan var det en 84-årig man som dog efter att ha insjuknat i covid-19. Totalt har nu tretton personer blivit offer för coronaviruset på Island.

42 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Av dessa var 22 redan i karantän. Dessutom rapporterades 21 fall vid gränsen.

Nu är det 1 005 smittade som hålls i isolering. Det är 62 coronapatienter som vårdas på sjukhus. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning och en vårdas i respirator. Ytterligare 1 730 personer är i karantän och 1 605 i inresekarantän.

Bland de smittade finns 60 som ingår i personalstyrkan på Landspítali och 259 som är i karantän. Samtidigt kopplas nu 122 fall till gruppsmittan på Landakot i Reykjavík. För att minska riskerna för liknande smittspridning ska nu sjukhuspersonalen testas regelbundet. Det uppger Landspítali i ett pressmeddelande.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son­ lämnade i går nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Exakt vad han föreslår är inte känt. Men under gårdagens presskonferens sade Þórólfur Guðna­son­ att han ville se skärpta restriktioner redan i dag.

Þórólfur Guðna­son­ ansåg att det var viktigt att införa hårdare regler så snart som möjligt. De skulle gälla i två till tre veckor. Därefter hoppades han att smittspridningen skulle ha avtagit och att det skulle vara möjligt att lätta på restriktionerna.

Den här gången föreslår han samma regler i hela landet. Det blir alltså inga särskilda restriktioner för kommunerna i huvudstadsregionen. Det finns uppgifter om att gränsen för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster att sänkas ytterligare. I dag är taket 20 personer.

Skälet till att han vill införa tuffare restriktioner är den fortsatta samhällsspridningen av coronaviruset. Kapaciteten inom sjukvården är redan hårt prövad och Landspítali har för första gången gått upp i nödläge.

Svandís Svavarsdóttir kommer att presentera förslagen under dagens regeringssammanträde. Det kan alltså bli så att nya regler träder i kraft direkt efter sammanträdet.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under presskonferensen att det alltjämt är samma stam av coronaviruset som sprider sig. Den här stammen kom in i landet i mitten på augusti genom två franska turister. Hon ansåg att den nu av någon anledning verkade vara särskilt smittsam eftersom en allt större andel testade positivt för viruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.