måndag 5 oktober 2020

Statsminister Katrín Jakobsdóttir mest betrodd på Island

Statsminister Katrín Jakobsdóttir är det statsråd som islänningarna har störst förtroende för. Avståndet till tvåan - finansminister Bjarni Benediktsson - är hela 7,7 procentenheter. Men han är också den som flest rankar som den minst pålitliga. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

När Zenter i juni förra året frågade islänningarna om vilken minister som åtnjöt störst förtroende var kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir i topp. Då var det 20,5 procent som rankade henne som den mest pålitliga ministern. Statsminister Katrín Jakobsdóttir var tvåa på förtroendetoppen.

Nu är Katrín Jakobsdóttir med bred marginal den mest betrodda ministern. Hela 18,5 procent uppger att hon är det statsråd som de har störst förtroende för.

Tvåa är Bjarni Benediktsson med 10,8 procent följd av Lilja Alfreðsdóttir med 10,7 procent. Andelen som anger henne som den pålitligaste ministern har alltså nästan halverats sedan förra sommaren.

Ny fyra är hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med 7,2 procent. I förra mätningen var det bara 3 procent som rankade henne som den pålitligaste ministern. Svandís Svavarsdóttir har synts mycket i medierna de senaste månaderna på grund av coronapandemin - och det kan ha bidragit till det ökade förtroendet.

Femma är miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson med 6,3 procent, sexa kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson med 6,2 procent, sjua justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir med 4,7 procent, åtta näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir med 3,8 procent, nia utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson med 2,3 procent, tia socialminister Ásmundur Einar Daðason med 2 procent och elva fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson med 0,8 procent.

Men deltagarna fick också svara på vilken minister de hade minst förtroende för. Där hamnade tre självständighetspartister i botten. Bjarni Benediktsson fick 24,9 procent, Kristján Þór Júlíusson 18,8 procent och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir med 9,4 procent.

Vidare får Ásmundur Einar Daðason 6,4 procent, Katrín Jakobsdóttir 5,9 procent, Svandís Svavarsdóttir 5,8 procent, Guðmundur Ingi Guðbrandsson 4,6 procent, Lilja Alfreðsdóttir med 2,3 procent, Guðlaugur Þór Þórðarson med 2 procent samt Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson med 1,5 procent var.

Katrín Jakobsdóttir är den minister som har det i särklass starkaste interna stödet. Hela 82 procent av Gröna vänsterns väljare rankar hon som den mest betrodda i regeringen. Inom Självständighetspartiet är det 51 procent som håller Bjarni Benediktsson högst. Men de har Katrín Jakobsdóttir som tvåa - före partiets övriga fyra ministrar.

Bland Framstegspartiets anhängare har det skett ett skifte. Tidigare var Lilja Alfreðsdóttir populärast - men nu väljer 40 procent Sigurður Ingi Jóhannsson mot 37 procent för Lilja Alfreðsdóttir.