tisdag 6 oktober 2020

Statsminister: Regeringen enig om skärpta coronaregler

Regeringen var enig i beslutet att skärpa coronarestriktionerna. Det sade statsminister Katrín Jakobsdóttir i går när Renässans ledare Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir frågade henne om de hårdare regler som trädde i kraft i går. Oppositionspolitikern uppmanade regeringen att förankra fler beslut i alltinget. I går rapporterades 59 nya fall av coronaviruset på Island.

De restriktioner som infördes i går innebar en avsevärd inskränkning för medborgare, företag och andra. Taket för sammankomster är nu - med vissa undantag - 20 deltagare. Barer, nöjesställen och träningslokaler har ännu en gång tvingats stänga. De skärpta reglerna kommer att gälla i åtminstone två veckor.

Men det finns olika åsikter om de nya restriktionerna. Njáll Trausti Friðbertsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, ifrågasatte i helgen beslutet att skärpa reglerna. Han skrev på Facebook att det var 23 gånger mer sannolikt att en person bosatt i huvudstadsregionen var i karantän än en person boende i Norðurland eystra eller Austurland:
"Det finns en risk för att det ingrepp som nu är på väg på måndagen är ganska hårt och omfattande sett till hur sakerna ligger till i Norðurland eystra och Austurland."
Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir, ledare för Renässans, vände sig i går till statsminister Katrín Jakobsdóttir under gårdagens frågestund i alltinget. Hon frågade om regeringen var enig i beslutet att skärpa reglerna. Hon uppmanade också regeringen att ta fler beslut i alltinget så att de kan debatteras och att bli bättre på att informera allmänheten.

Dessutom uppmanade hon regeringen att skapa större förutsägbarhet för att underlätta människors planering och hantering av coronakrisen. Nu fick allmänheten i regel besked om framtiden tätt inpå och för bara några veckor i taget.

Katrín Jakobsdóttir svarade att samtliga ministrar stod bakom beslutet. Hon sade också att restriktionerna inte var hårdare än vad som var nödvändigt. Eftersom coronaviruset var oförutsägbart var det svårt för regeringen att vidta långsiktiga åtgärder.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att det hade varit en god idé att skärpa restriktionerna tidigare än vad som gjordes. Beslutet blev dock nödvändigt när smittspridningen fortsatte på en ganska hög nivå.

Han kommenterade också myndigheternas hållning att i regel säga nej till ansökan om dispens. Þórólfur Guðnason ansåg att dispens bara skulle ges i mycket speciella fall. Annars fanns det en risk att restriktionerna blev verkningslösa.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under presskonferensen att hon hade viss förståelse för att somliga var trötta på att leva med restriktioner. Men hon sade att det var nödvändigt eftersom viruset bara kan besegras med tålamod.

Hon var också mycket kritisk mot unga som medvetet utsatte sig för risken för att bli smittad bara för att få sjukdomen covid-19 och gå igenom den. Alma D. Möller sade att det nu var fler unga som blev svårt sjuka. Hon ansåg inte att det var värt risken.

I går rapporterades 59 nya fall av coronaviruset på Island. Dessutom var det sex personer som testade positivt vid gränsen. Nu är det 670 smittade som hålls i isolering - vilket är det högsta antalet på nästan ett halvår.

Femton coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och vårdas med respirator.

Dessutom är 2 391 personer i karantän. Ytterligare 1 881 personer är i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Ett trettiotal av dem som smittats de senaste dagarna tränade boxning hos Hnefaleikafélag Kópavogs förra helgen. En av dem som tränade visade sig vara smittad - och den smittan har nu alltså spridits vidare till betydligt fler medlemmar. Klubben uppmanar på Facebook alla som har varit i kontakt med smittade eller känner symtom att testa sig.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet.