torsdag 19 november 2020

26 döda i coronapandemin på Island

Ytterligare en person har avlidit på Landspítali i Reykjavík i sviterna efter covid-19. Nu har coronapandemin totalt krävt 26 människors liv på Island. Men de nya fallen av coronasmitta är alltjämt på låg nivå. Under gårdagen rapporterades elva nya fall av coronaviruset. Bara två av de smittade var inte redan i karantän.

Den tredje vågen av coronasmitta på Island har nu krävt sexton personers liv. En person avled i sviterna av covid-19 på Landspítali i Reykjavík under gårdagsdygnet. Totalt har 26 personer avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Hälften av dessa fall är kopplade till en klustersmitta på det geriatriska sjukhuset Landakot i Reykjavík.

Under gårdagen rapporterades elva nya fall av coronasmitta på Island. Alla utom två var redan i karantän. Ytterligare fyra personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det totalt 267 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 384 personer är i karantän och 853 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 54 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och två av dessa vårdas i respirator. På sjukhuset i Akureyri vårdas en person i respirator.

På östra Island är nu 37 personer i karantän sedan en chaufför som kör skolbuss testat positivt för viruset i tisdags. Under gårdagen ställdes all undervisning in i Egilsstaðaskóli i Egilsstaðir och i Fellaskóli i Fellabær.

Mannen körde skolbuss senast i fredags. Ett trettiotal elever som då åkte med skolbussen är nu i karantän. Skolbussen transporterar även skolmat till Fellaskóli. Personalen som tog emot maten har även den satts i karantän.

Eleverna testas för coronaviruset i morgon. Om de testar negativt upphör karantänen. Personalen testades redan i går. Provsvaren är ännu inte klara.

Egilsstaðaskóli uppger i ett pressmeddelande att risken för att chauffören ska ha smittat någon bedöms som liten. Alla smittskyddsregler ska ha följts och chauffören ska ha haft så liten kontakt med barnen som möjligt.

Bussbolaget Sæti svarar för trafiken. I ett inlägg i en lokal Facebook-grupp skriver vd:n Hlynur Bragason att alla chaufförer använder andningsskydd och att bussarna saneras regelbundet.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att undervisningen i skolorna kommer att fungera som vanligt i dag.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.