lördag 14 november 2020

98 coronasmittade på en vecka på sjukhus i Reykjavík

Trånga lokaler, dålig ventilation och bristfällig utrustning. Det var några av de viktigaste faktorerna till att gruppsmittan på sjukhuset Landakot i Reykjavik blev så förödande. Inom loppet av en vecka smittades 98 patienter och anställda av coronaviruset. De smittades av tre olika virusstammar som kom in på sjukhuset.

Den tredje vågen av coronasmitta har de senaste veckorna dominerats av rapporteringen om Landakot, ett geriatriskt sjukhus i Reykjavik som ingår i Landspitali. Mellan 22 och 29 oktober smittades 98 personer - 52 anställda och 46 patienter - av coronaviruset. Av de femton personer som avlidit i den tredje vågen har tolv anknytning till Landakot.

Lovisa Björk Ólafsdóttir, läkare på Landspitali specialiserad på smittsjukdomar, har nu tagit fram en preliminär rapport om coronautbrottet på Landakot. Hon fastslår att gruppsmittan hade flera orsaker. När coronaviruset väl hade kommit in i lokalerna var det i det närmaste omöjligt att förhindra fortsatt smittspridning.

I rapporten pekar hon ut en rad brister som skapade idealiska förutsättningar för viruset. Patienterna är trångbodda och delar ofta rum. Få har egna toaletter och duschar. Eftersom de delar lokaler ökar risken för smittspridning. Samma förutsättningar finns bland personalen med trånga fikautrymmen och omklädningsrum.

Arbetsmiljön har varit särskilt dålig nu under hösten på grund av en ombyggnation. Den gjorde att redan bristfälliga lokaler ökade risken för smittspridning.

Ventilationen på Landakot är inte alls anpassad för ett modernt sjukhus. Att den är så dålig kan enligt Lovisa Björk Ólafsdóttir ha bidragit till ökad droppsmitta.

Tre olika virusstammar har upptäckts bland de smittade på Landakot. Det är alltså sannolikt att smittan kom in på sjukhuset från många olika håll.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.