lördag 14 november 2020

Akureyri skrotar parkeringsskivor - inför avgifter

I maj införs parkeringsavgifter i centrala Akureyri. Därmed blir parkeringsskivorna historia i kommunen. I femton år har det varit gratis att parkera i centrum i en eller två timmar. Men det är många som glömmer parkeringsskivorna och därför tvingas böta 20 000 isländska kronor. Kommunen räknar inte med att införandet av avgifter ger större intäkter.

Akureyri är den enda kommunen på Island som använder parkeringsskivor. Det är gratis att parkera i centrum i en till två timmar. Men den som glömmer parkeringsskivan eller överskrider den tillåtna tiden riskerar böter på 20 000 isländska kronor.

Böterna höjdes senast i somras från 11 000 till 20 000 kronor. I Reykjavik ligger böterna på 10 000 kronor.

Trots att parkeringsskivorna har funnits sedan 2005 är det många kommuninvånare som ofta glömmer att använda dem. Bland andra islänningar och turister är det ännu fler som gör fel och därför drabbas av böter.

I maj nästa år går kommunen över till parkeringsavgifter i centrum. Då avskaffas systemet med parkeringsskivor. Det är inte klart hur höga avgifterna blir.

Kommunen räknar med att intäkterna för dagens böter och framtidens parkeringsavgifter kommer att vara ungefär lika stora. Däremot tror de att det nya systemet kommer att göra både boende och besökare betydligt nöjdare eftersom många är vana vid att betala för parkering medan böterna skapar irritation.

Här kan du läsa mer om parkeringssystemet i Akureyri.