lördag 28 november 2020

Ari Trausti Guðmundsson lämnar politiken nästa höst

Ari Trausti Guðmundsson ställer inte upp för omval till alltinget nästa höst. Beslutet innebär att Gröna vänsterns toppkandidat i den södra valkretsen lämnar politiken fem år efter att han valdes in i alltinget. Hólmfríður Árnadóttir har redan meddelat att hon vill bli den som toppar partiets lista i valet i september 2021.

När Ari Trausti Guðmundsson valde att kandidera till alltinget 2016 var det givet att han skulle få en framskjuten placering på Gröna vänsterns lista i den södra valkretsen. För de allra flesta islänningar var han ett bekant ansikte. Han toppade också valsedeln i den södra valkretsen både 2016 och 2017. Sedan 2016 har han varit partiets enda representant i alltinget från valkretsen.

Han har en bakgrund som geolog men hade i årtionden gjort sig känd som författare av såväl skönlitteratur som fackböcker om natur, miljö och geologi. Han hade gjort en rad dokumentärer om Islands geologi och vulkaniska system. Och han fick i medierna ofta kommentera vulkanisk och seismisk aktivitet.

Ari Trausti Guðmundsson var dessutom mellan 1973 och 1985 ordförande för Einingarsamtök kommúnista - som senare blev Kommúnistasamtökin. Även om den kommunistiska rörelsen på Island var splittrad och präglades av bittra falangstrider var han för många inom Gröna vänsterns vänsterflygel en symbol för en politisk hemvist till vänster om Socialdemokraterna.

Men Ari Trausti Guðmundsson ställer inte upp för omval nästa höst. Han skriver i ett pressmeddelande att han kommer att sakna politiken och arbetskamraterna men att det har blivit dags att göra andra saker. Han hyllar också partiets tre ministrar i den sittande regeringen:
"Det har varit en ära att arbeta med de duktiga medkämparna i Gröna vänsterns alltingsgrupp, rörelsens andra medlemmar och människor både inom och utanför Gröna vänstern över hela landet. Katrín [Jakobsdóttir] har varit oerhört stark, rättrådig och pålitlig som statsminister och Svandís [Svavarsdóttir] och Guðmundur Ingi [Guðbrandsson] väldigt flitiga, skarpsynta och effektiva."
Det finns ingen självskriven toppkandidat efter Ari Trausti Guðmundsson. Hólmfríður Árnadóttir har redan meddelat att hon vill stå överst på Gröna vänsterns lista i nästa val. I dag arbetar hon som rektor i Sandgerði. Hon är också ordförande i partiets regionförening på Suðurnes. Hon skriver på Facebook att hon bland annat vill prioritera sjukvården samt frågor rörande barn och familjepolitik.

Här kan du läsa mer om Ari Trausti Guðmundsson.