måndag 23 november 2020

Centerpartiet skrotar vice ordförande - utmanare stoppad

Slaget om posten som vice ordförande i Centerpartiet blev aldrig av. Under lördagens landsmöte valde partiet att avveckla uppdraget. Därmed får Gunnar Bragi Sveinsson fortsätta i samma roll - medan utmanaren Vigdís Hauksdóttir inte får möjlighet att vinna duellen. Hon valde därefter att inte kandidera till partistyrelsen.

Inför lördagens landsmöte stod det klart att två personer kandiderade till uppdraget som vice ordförande i Centerpartiet. Alltingsledamoten Gunnar Bragi Sveinsson utmanades av Vigdís Hauksdóttir, som är partiets ledamot i kommunfullmäktige i Reykjavík.

En hel del pekade på att hon skulle ha goda möjligheter att vinna duellen. Gunnar Bragi Sveinsson har varit ifrågasatt ända sedan skandalen på Klaustur i Reykjavík för två år sedan. Under en barrunda hånade han kvinnor och olika minoritetsgrupper, berättade om sina sexfantasier med kvinnliga politiker och skröt om hur han hade kohandlat med ambassadörsposter.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson grundade Centerpartiet 2017 när han hade petats från ordförandeposten i Framstegspartiet. En av dem som följde honom till det nya partiet var Gunnar Bragi Sveinsson. Även han hade hamnat i onåd hos partiets maktbas i Skagafjörður. Utan partibytet hade han sannolikt mist sin plats i alltinget.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har i praktiken närmast oinskränkt makt i Centerpartiet. Han är den självklara ledaren och den som utformar partiets politik. Gunnar Bragi Sveinsson har alltid varit en av hans mest lojala partikamrater. Vigdís Hauksdóttir är mer oberäknelig och agerar oftare på egen hand.

Det blev alltså inget av valet av ny vice ordförande. Innan valet skulle göras presenterades ett förslag till ny partiorganisation. Posten som vice ordförande slopades. I stället skulle partiets gruppledare i alltinget fungera som vice ordförande i ordförandens frånvaro. Gruppledare är i dag Gunnar Bragi Sveinsson.

Förslaget klubbades med 85 procent av rösterna. Gunnar Bragi Sveinsson fungerar därmed alltjämt som vice ordförande - även om uppdraget formellt har lagts ned.

Inför omröstningen sade Vigdís Hauksdóttir till RÚV att hon ansåg att Centerpartiet borde ha samma organisation som övriga partier i alltinget. Hon hävdade att den traditionella rollfördelningen med en ordförande och en vice ordförande hade många fördelar:
"Vissa vågar kanske inte ta strid om posten som vice ordförande. ... Jag tycker att alla partiers struktur på Island borde vara likadana. Men det är bara min åsikt. Jag har bara en röst."
Efter omröstningen sade hon till RÚV att hon inte tänkte kandidera till partistyrelsen. Vigdís Hauksdóttir skulle i fortsättningen koncentrera sig på kommunpolitiken i Reykjavík.

Nyordningen beskrevs inför omröstningen som en demokratisering av organisationen. Partistyrelsen utökades samtidigt från fyra till sex ledamöter. Varje ledamot i styrelsen blev också ansvarig för ett politiskt område.

Men det var inte enbart så som nyheten togs emot. Genast började en diskussion om att beslutet innebar ökad makt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson samtidigt som en mer oförutsägbar politiker ratades till förmån för en lojal partikamrat.

Här kan du läsa mer om Vigdís Hauksdóttirs kandidatur.