onsdag 11 november 2020

Centerpartiets ledare myntar ord för motståndare

Att ybba är att sticka upp, käfta emot och göra sig märkvärdig. Nu lanserar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson substantivet ybbi för vissa politiska motståndare. Centerpartiets ledare hävdar i en debattartikel att det behövs en benämning på debattörer som stoltserar med sin egen godhet och definierar andra. Och han gör det genom att själv definiera sina antagonister.

Efter att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorat ledarstriden i Framstegspartiet började han röra sig allt längre in på högerpopulistiska marker. När han 2017 hoppade av och grundade Centerpartiet var de ideologiska skillnaderna små. Men steg för steg har politiken fått en allt mer nationalistisk och antielitistisk prägel.

På motståndarsidan finns personer som högerpopulister gärna kallar rétttrúnaðarfólkið ('rättroendemänniskorna'), háværa minnihlutann ('högljudda minoriteten') och góða fólkið ('de goda människorna').

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skriver i en debattartikel att dessa debattörers kännetecken är en självgod övertygelse om den egna förträffligheten. Han hävdar att de är upptagna med att hitta brister hos andra och att klistra osakliga etiketter på sina motståndare. Enligt hans diagnos är de dessutom humorbefriade och saknar förmåga att förstå ironi.

Den här gruppen har enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hittills inte haft något bra namn. Nu lanserar han benämningen ybbi. Substantivet är bildat till verbet ybba som används i olika konstruktioner med betydelser som 'sticka upp; käfta emot; göra sig märkvärdig'.

Han skriver att ybbi fångar de debattörer som överlägset vill mästra och uppfostra andra personer. Detta arroganta beteende står i sin tur för en syn på demokrati som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ogillar. Vidare anser han att denna grupp i praktiken dömer ut fakta och argument som patriarkala härskartekniker:
"Ybbarna har följt oss längre än covid och de kommer tveklöst att fortsätta smittas långt efter att den pandemin är över. Vi behöver därför lära oss att leva med ybbarna och försöka att undvika att smittas. Det kan vara svårt när staten lägger miljarder på målmedveten spridning av pandemin. Men vi får inte ge upp. Den västerländska civilisationen fortsatta framsteg är beroende av det."
Debattartikeln publicerades först i Morgunblaðið. När han publicerade den på sin hemsida hade han kompletterat den med skärmdumpar från Twitter.

Bland de personer som han ansåg förtjäna epitetet ybbi fanns bland annat programledaren Gísli Marteinn Baldursson - som 2014 intervjuade honom i en direktsändning som närmast utvecklades till ett praktgräl - och Bára Halldórsdóttir, visselblåsaren som 2018 avslöjade hur partikamrater under en utekväll på Klaustur i Reykjavík uttryckte sig fientligt om kvinnor och olika minoritetsgrupper.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel väckte en hel del reaktioner. Somliga undrade om ybbi var det närmaste han kunde komma en isländsk version av Antifa att rasa mot. Andra skrev att de var stolta över att vara en ybbi eftersom motsatsen var en skitstövel.

Åtskilliga undrade ironiskt varför Sigmundur Davíð Gunnlaugsson så gärna ville definiera de motståndare som han själv hävdade var besatta av att klistra etiketter på andra personer.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.