torsdag 26 november 2020

Enda butiken i Kirkjubæjarklaustur läggs ned vid nyår

Den enda butiken i Kirkjubæjarklaustur läggs ned vid årsskiftet. Skälet till att Kjarval bommar igen är dålig lönsamhet. Beslutet innebär att invånarna får sju mil till närmaste livsmedelsbutik i Vík í Mýrdal. Beskedet kommer trots att det finns långt gångna planer på att bygga ut samhället på södra sidan av älven Skaftá.

De senaste åren har det blivit allt trängre i Kirkjubæjarklaustur. Nybyggena i det sydisländska samhället har varit få. Samtidigt har den växande turismen ökat efterfrågan på bostäder. I dag bor omkring 150 personer i själva samhället.

Bostadsbristen gjorde det svårt för företagare i turistbranschen att rekrytera personal. Ägarna av Hótel Klaustur har långt gångna planer på ett nytt bostadsområde på södra sidan Skaftá. I dag ligger själva samhället på älvens norra sida.

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan pågår. Ägarna skissar på ett fyrtiotal småhus med en boarea på 70 till 120 kvadratmeter. Tanken var inledningsvis att den egna personalen behövde hälften av de nya bostäderna.

Men hur det nu kommer att gå med planerna är osäkert. Turismen har varit motorn i utvecklingen på orten. Om inte den återhämtar sig efter coronapandemin är det tveksamt om efterfrågan är så stor att den motiverar ett helt nytt bostadsområde.

Nu kommer nästa motgång för Kirkjubæjarklaustur. Kjarval meddelade i veckan att butiken på orten stängs vid årsskiftet. När kommunen fick beskedet hade Kjarval redan sålt lokalerna. Beslutet innebär att den enda dagligvaruhandeln på orten försvinner.

Butiken kämpar mot dålig lönsamhet. Innan coronapandemin svarade turister för en stor del av omsättningen.

Kjarval har i dag bara två butiker - där den andra finns i Hella. Tidigare fanns butiker även i Vík í Mýrdal, Hvolsvöllur och Þorlákshöfn. De har dock omvandlats till andra varumärken inom Festi, den koncern som äger Kjarval samt andra butikskedjor som Krónan, Elko och N1.

Nedläggningen i Kirkjubæjarklaustur betyder att invånarna nu får sju mil till närmaste butik i just Vík í Mýrdal. Eva Björk Harðardóttir, kommunchef i Skaftárhreppur, säger till Vísir att hon är missnöjd med hur Kjarval har hanterat stängningen:
"Det här är ett hårt slag. ... Jag och vi är huvudsakligen missnöjda med kort varsel och att de hade sålt huset innan de hade möte med kommunfullmäktige. Detta är för kort varsel för att det ska vara möjligt att reagera genom att få en ny entreprenör till bygden. Vi kommer dock göra allt som står i vår makt för att invånarna ska ha tillgång till den nödvändiga service som en livsmedelsbutik är."
Kommunfullmäktige i Skaftárhreppur ska ta upp frågan på dagens sammanträde.