onsdag 18 november 2020

Flera vill leda Gröna vänstern efter veteranens avhopp

Flera kommer att slåss om att toppa Gröna vänsterns lista i den nordöstra valkretsen i det kommande valet. Steingrímur J. Sigfússon lämnar politiken i september nästa år - och därmed blir också den översta platsen på partiets valsedel ledig. Gruppledaren Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir vill toppa listan. Men hon kommer att bli utmanad.

Nyligen meddelade Steingrímur J. Sigfússon att han lämnar politiken vid alltingsvalet i september 2021. Han kommer då att ha suttit i alltinget i 38 år. Sedan partiet grundades 1999 har han representerat Gröna vänstern och toppat listan i den nordöstra valkretsen. Fram till 2013 var han dessutom partiordförande.

Steingrímur J. Sigfússons reträtt innebär att den plats han i praktiken prenumererat på nu blir ledig. Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, som även hon är invald i den nordöstra valkretsen, meddelade snabbt att hon nu vill ha förstaplatsen på valsedeln. I förra valet var hon tvåa på listan efter Steingrímur J. Sigfússon.

Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir är Gröna vänsterns gruppledare i alltinget. Internt har hon ett gott anseende. Men hon betraktas knappast som någon röstmagnet. Och hon kommer att utmanas om förstaplatsen.

Den första utmanaren som anmälde sig var Óli Halldórsson. Han är kommunpolitiker i Norðurþing och har några gånger gått in som ersättare i alltinget. Han skrev på Facebook att både han och familjen var redo för ett nytt äventyr - men han angav inga politiska skäl till kandidaturen.

En politiker som det talas om är Kolbeinn Óttarsson Proppé. I valet 2017 var han Gröna vänsterns andranamn på listan i södra Reykjavík. Att han skulle kunna utmana om förstaplatsen är osannolikt. Listan toppades i förra valet av Svandís Svavarsdóttir som har ett starkt internt stöd och i dag är hälsovårdsminister. Och i norra Reykjavík är partiledaren Katrín Jakobsdóttir självskriven.

I nuläget är Gröna vänsterns stöd så svagt att hans plats i alltinget är långt ifrån säker - även om partiet har ett av sina starkaste fästen i södra Reykjavík.

Spekulationerna intensifierades efter att Kolbeinn Óttarsson Proppé berättade på Facebook att han köpt en bostad i Siglufjörður. Han bodde i staden som barn - men den tillhör också den nordöstra valkretsen. Om han folkbokför sig i Siglufjörður kan han alltså kandidera i nordost i stället för i Reykjavík.

En annan som det ryktas om är Björn Valur Gíslason. Han satt i alltinget mellan 2009 och 2013. I den nordöstra valkretsen stod han nära Steingrímur J. Sigfússon. Han gjorde sig känd för en rad radikala utspel. Det gick åtskilliga rykten om att utspelen var förankrade hos partiledaren - men att de var lite för drastiska för att Steingrimur J. Sigfússon själv skulle kunna framföra dem.

Efter åren i alltinget har Björn Valur Gislason gjort nya försök att ta sig tillbaka in i alltinget. Rykten gör alltså gällande att han nu kommer att försöka ta en framskjuten plats i den nordöstra valkretsen igen.

Men det är inte bara inom Gröna vänstern som det är turbulent i den nordöstra valkretsen. Även Framstegspartiet kämpar mot svaga opinionssiffror.

Förra valet toppade Þór­unn Eg­ils­dótt­ir listan. Tvåa var Lín­eik Anna Sæv­ars­dótt­ir. Bägge har meddelat att de vill fortsätta. Det vill även ersättaren Þór­ar­inn Ingi Pétursson.

Här har Ingibjörg Ólöf Isaksen, som är kommunpolitiker i Akureyri, meddelat att hon vill leda Framstegspartiet i den nordöstra valkretsen i nästa val.

Här kan du läsa mer om Steingrímur J. Sigfússons beslut att lämna politiken.