måndag 30 november 2020

Fortsatt ökning av nya coronafall på Island

20 nya coronafall i fredags, 21 i lördags och 10 i går. Smittspridningen på Island fortsätter att ligga på en högre nivå än de senaste veckorna. Bakom siffrorna finns flera mindre gruppsmittor där familjer och anhöriga samlats. Ökningen innebär sannolikt att statsepidemiologen Þórólfur Guðnason kommer att rekommendera fortsatt hårda restriktioner.

Efter ett par veckor med förhållandevis få nya fall av coronasmitta har utvecklingen vänt. De senaste dagarna är det allt fler som har testat positivt för viruset. Och det är också en stor andel av de smittade som inte har varit i karantän.

I fredags rapporterades 20 nya fall, i lördags 21 och i går 10. Av dessa var det 21 personer som inte satt i karantän. Dessutom har 20 personer testat positivt vid gränsen.

Nu är det 187 smittade som hålls i isolering. Av dessa är det 42 som vårdas på sjukhus - och två coronapatienter ligger på intensivvårdsavdelning. Ytterligare 667 personer är i karantän och 716 i inresekarantän.

Sedan coronaviruset drabbade Island i slutet på februari har totalt 389 340 tester utförts - ett antal som överstiger landets befolkning. Bland de testade finns dock många turister. Det är också många islänningar som har testats vid flera tillfällen. Sammanlagt 5 381 prover har varit positiva för coronaviruset.

En av dem som just nu är smittade är civilförsvarschefen Víðir Reynisson. Sedan i mars har han deltagit på nästan samtliga presskonferenser om myndigheternas bekämpning av coronaviruset. Han skriver på Facebook att utöver honom själv och hustrun är det fem personer som han varit i kontakt med som smittats. Själv mår han nu något bättre efter att ha varit ganska dålig under en dag.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason lämnade i torsdags nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De befintliga reglerna gäller till och med den 1 december. Men han sade under helgen att det kan bli aktuellt att revidera restriktionerna. Det ökande antalet fall är en bekymmersam utveckling.

Tidigare hade Þórólfur Guðnason utlovat vissa lättnader med förhoppningen om att kunna avveckla fler restriktioner kring jul och nyår. Han överväger bland annat att börja tillåta idrott. Nu är det oklart om det blir några lättnader alls.

Många av de senaste dagarnas fall kan kopplas till sammankomster i hemmen. Där har flera mindre gruppsmittor uppkommit.

Både i Austurland och Västfjordarna har de regionala myndigheterna uppmanat invånarna att inte resa mellan olika landsdelar.

Regeringen har förlängt avtalet om flyg mellan Keflavík och Boston året ut. Överenskommelsen innebär enligt ett pressmeddelande att det blir minst två avgångar i veckan i varje riktning. Staten täcker Icelandairs förluster för trafiken. Syftet med att upprätthålla trafiken är att det ska vara möjligt att resa mellan Island och Nordamerika.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.