måndag 30 november 2020

Ingen ny butik i Kirkjubæjarklaustur redan till nyår

Att inom loppet av en månad hitta en ny butiksägare är inte möjligt. Och att lämna besked med så kort varsel är en besvikelse. Dessutom försämras kommunens attraktionskraft. Så beskriver kommunfullmäktige i Skaftárhreppur beslutet att lägga ned Kjarvals butik i Kirkjubæjarklaustur. Orten blir utan livsmedelsbutik vid årsskiftet.

De senaste åren har Kirkjubæjarklaustur blivit av med postkontoret och Arion banki har nu bara öppet fem timmar i veckan. Vid årsskiftet försvinner dessutom den enda livsmedelsbutiken på orten. Den 24 november träffade Kjarvals ägare företrädare för kommunen. Då meddelade de att affären läggs ned i slutet av december.

Nedläggningen innebär att den närmaste livsmedelsbutiken finns i Vík í Mýrdal. Dit är avståndet sju mil. I Skaftárhreppur bor omkring 650 personer - varav en knapp tredjedel i centralorten Kirkjubæjarklaustur.

Ásta Sigríður Fjeldsted, som är vd för Krónan där Kjarval ingår, säger i Fréttablaðið att beslutet att lägga ned butiken var svårt. Skälet är bristande lönsamhet. Men hon anser att invånarna nu kommer att få bättre service. De får möjlighet att bli kunder i Krónans nätbaserade butik:
"Det är naturligtvis mycket bättre priser än vad det tidigare har varit i Kjarval och ett mycket större sortiment. Vi erbjuder dem samma sortiment som finns här i de största butikerna i huvudstadsregionen."
Men Eva Björk Harðardóttir, kommunalråd i Skaftárhreppur, är inte nöjd. Hon säger till RÚV att en nätbaserad butik med leveranser två gånger i veckan inte är tillräckligt bra service:
"Det är inget som kan ersätta att kunna gå till butiken och ordna det som vi behöver. Det här är ett sätt att tillgodose en del av behovet hos en del av kommunens invånare. Men det kompenserar inte på något sätt för en butik."
I ett uttalande skriver kommunfullmäktige att beskedet kom med så kort varsel att det gjort det omöjligt att hitta en ersättare redan till årsskiftet. Det i sig är en besvikelse - och att vara utan butik innebär också att kommunens attraktionskraft försämras. Utan dagligvaruhandel på orten blir det svårare att locka till sig nya invånare.

Kommunchefen Sandra Brá Jóhannesdóttir säger till Vísir att beslutet kom utan förvarning. Många invånare är både besvikna och upprörda över att Kjarval försvinner redan vid nyår:
"Ja, det här var verkligen en överraskning för oss. Det här är en käftsmäll för samhället. Det finns en ansenlig ilska och människor är besvikna."
Men det finns hopp om att nya ägare ska öppna en ny butik. Bolaget Systrakaffi - som driver ett kafé i Kirkjubæjarklaustur - har köpt lokalerna. Kommunen skriver i uttalandet att bolaget vill inrätta en butik i lokalerna. Det kommer dock inte att bli redan till årsskiftet. Åtminstone under en tid kommer orten att vara utan dagligvaruhandel.

Här kan du läsa mer om nedläggningen av Kjarval.