torsdag 26 november 2020

Islands civilförsvarschef smittad av coronaviruset

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson har smittats av coronaviruset. Han smittades av sin hustru - men hur hon drabbats av coronaviruset har smittspårarna inte lyckats utreda. Víðir Reynisson hade varit i karantän sedan i måndags innan han testade positivt i går. Sedan viruset drabbade Island har han ingått i ledningen för att bekämpa smittspridningen.

Så gott som dagligen har isländska myndigheter kallat till presskonferenser för att informera om kampen mot coronaviruset. I den fasta trion - som är med på nästan samtliga presskonferenser - ingår statsepidemiologen Þórólfur Guðnason, civilförsvarschefen Víðir Reynisson och Alma D. Möller, som är generaldirektör för Embætti landlæknis.

Men de senaste dagarna har Víðir Reynisson inte varit på plats. I måndags sattes han i karantän sedan hans fru testat positivt för coronaviruset. Han blev själv testad i går - och svaret blev positivt.

Under dagarna i karantän bodde Víðir Reynisson på hotell. Men i går flyttade han hem eftersom både han och hustrun smittats av viruset.

Smittspårarna har klarlagt att Víðir Reynisson smittades av hustrun. Men smittspårarna har inte lyckats spåra den ursprungliga smittkällan. Víðir Reynisson sade i går att han trodde att hon kunde ha smittats genom att exempelvis ha tagit på något föremål där viruset fanns.

Under gårdagen var Víðir Reynisson symtomfri.

Víðir Reynisson hade varit i karantän vid två tidigare tillfällen. Þórólfur Guðnason och Alma D. Möller är inte i karantän eftersom de inte hade träffats under de 48 timmar som tros ha föregått det tillfälle då han smittades.

Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han inom de närmaste dagarna kommer att lämna förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Tidigare var tanken att rekommendationerna skulle gälla fram till nyår. Men han sade att det är troligt att han föreslår regler för tiden från den 2 december och fram till julhelgen. I praktiken öppnade han för särskilda regler just under jul- och nyårshelgerna.

På Island rapporterades i går sju nya fall av coronasmitta. Bara två av dem var i karantän. Dessutom var det två personer som testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 176 smittade som hålls i isolering. På isländska sjukhus vårdas 45 coronapatienter - varav två ligger på intensivvårdsavdelning. Ytterligare 291 personer är i karantän och 878 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.