onsdag 11 november 2020

Lägsta antalet nya coronafall i tredje smittvågen på Island

Ännu en person avled i går i sviterna av covid-19 på Island. Men bara elva nya fall av coronaviruset rapporterades - och det är det lägsta antalet sedan tredje smittvågen började för nästan två månader sedan. Hälsovårdsminister Svandis Svavarsdóttir sade i går att Island nu anade ljuset i slutet av tunneln. Samtidigt som trycket på Landspitali minskar så närmar sig sannolikt vaccinering av riskgrupper.

Det tjugofjärde dödsoffret för coronapandemin rapporterades i går. Det var en äldre patient på Landspitali i Reykjavik som avled i sviterna av covid-19. Det var det fjortonde dödsfallet i den tredje smittvågen - och elva av dessa fick viruset i en gruppsmitta på det geriatriska sjukhuset Landakot i Reykjavík.

Elva nya fall av coronaviruset rapporterades i går. Av dessa var det fem som inte redan var i karantän. Dessutom var det en som testade positivt för viruset vid gränsen.

Den tredje smittvågen drabbade Island i mitten på september. Antalet nya fall i går var det lägsta under hela den tredje vågen.

Nu är det 569 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 1 076 personer är i karantän och 1 019 i inresekarantän.

Snittåldern på de 23 första dödsoffren var enligt DV 81,4 år. I den första smittvågen - som krävde tio människoliv - var medelåldern 73,5 år. I den tredje vågen har medelåldern hittills varit 87,8 år. Den stora skillnaden mellan vårens och höstens smittvåg är gruppsmittan på Landakot. Alla patienter på sjukhuset tillhör redan riskgrupper.

I första vågen var det sex kvinnor och fyra män som avled. Nu i tredje vågen har nio män och fyra kvinnor avlidit.

Nu vårdas 63 coronapatienter på Landspítali. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och två vårdas i respirator. Ytterligare tre coronapatienter vårdas på sjukhuset i Akureyri.

Trycket på Landspitali har minskat något de senaste dagarna. Att det nu är färre som smittas gör också att det är sannolikt att det kommer att fortsätta minska. Därför börjar nu sjukhuset åter utföra operationer som inte är akuta eller nödvändiga.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir sade i går i ett möte i alltingets välfärdsnämnd att Island nu ser ljuset i slutet av tunneln. Hon syftade både på den sjunkande belastningen på Landspítali och på nyheten om att Pfizer och Bio N Tech kan ha ett vaccin färdigt som kan börja användas vid årsskiftet.

Hon berättade att myndigheterna förbereder vaccineringen och att den kommer att utföras av vårdcentralerna. Arbetet med att göra en prioriteringsordning för vilka som ska vaccineras först har påbörjats.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.