tisdag 3 november 2020

Lilja Alfreðsdóttir utmanar inte om ordförandeposten

Lilja Alfreðsdóttir utmanar inte Sigurður Ingi Jóhannsson om ordförandeskapet i Framstegspartiet. I stället vill hon fortsätta som vice ordförande. Lilja Alfreðsdóttir pekades länge ut inte bara som en efterträdare - utan dessutom som en politiker som skulle kunna peta den internt ifrågasatta partiledaren. Men även hennes egen ställning har försvagats det senaste året.

När Lilja Alfreðsdottir i oktober 2016 valdes till vice ordförande i Framstegspartiet hade hon bara varit inom politiken i några månader. Hon kom in i regeringen som utrikesminister samma sommar sedan Sigmundur Davið Gunnlaugsson tvingats bort från statsministerposten. Därefter förlorade han kampen om ordförandeposten mot Sigurður Ingi Jóhannsson.

Sigurður Ingi Jóhannsson har inte varit någon röstmagnet. De låga opinionssiffrorna har gjort honom närmast ständigt ifrågasatt.

Efter ordförandestriden valde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att hoppa av och bilda Centerpartiet. Många framstegspartister drömmer alltjämt om att de två partierna ska bli ett. Det kommer dock inte att hända så länge som Sigurður Ingi Jóhannsson är ordförande. Under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sista år i partiet talade de aldrig med varandra.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var den som argumenterade för att Lilja Alfreðsdóttir skulle ta plats i regeringen. I praktiken såg han henne som en lojal kollega som skulle driva hans egen linje. Efter splittringen betraktade han henne som en centerpartist - trots att hon inte följde med över till utbrytningen.

Internt har hon därför betraktats som den som skulle kunna ena de två partierna. Dessutom var hon länge Framstegspartiets populäraste politiker. Länge tycktes det närmast bara vara en tidsfråga innan hon skulle utmana och besegra Sigurður Ingi Jóhannsson.

Men det senaste året har hennes ställning försvagats. Hon misslyckades driva igenom ett utlovat stöd till privata medier, fälldes för brott mot jämställdhetslagen vid en rekrytering och gjorde en nära medarbetare till välbetald konsult när vännen inte var tillräckligt meriterad för att få uppdraget som ordförande i en medienämnd.

Redan i juni i år meddelade Sigurður Ingi Jóhannsson att han vill leda Framstegspartiet i nästa alltingsval hösten 2021. Nu säger Lilja Alfreðsdóttir till RÚV att hon inte tänker kandidera till ordförandeposten. I stället vill hon fortsätta som vice ordförande:
"Jag är mycket tacksam för det förtroende som har visats mig. Jag är mycket nöjd med att vara Framstegspartiets vice ordförande och är otroligt nöjd med partikamraterna och hur de har anförtrott mig detta ämbete."
Men hon vill fortsätta i politiken. Lilja Alfreðsdóttir säger till RÚV att hon inte har några planer på att lämna alltinget:
"Jag tycker att det är väldigt roligt att hålla på med politiken. Mycket mer än vad jag räknade med från början. Så jag tänker fortsätta, ja."
Här kan du läsa mer om Sigurður Ingi Jóhannssons beslut att ställa upp för omval som partiledare.