måndag 16 november 2020

Maskkrav slopas för coronasmittade som tillfrisknat

Frisörer, skönhetssalonger och massagesalonger får öppna på nytt på onsdag. Och barn får börja idrotta på nytt. Dessutom undantas personer som redan varit smittade av coronaviruset från kravet på andningsskydd. Men tvåmetersregeln fortsätter att vara obligatorisk. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir hoppas kunna lätta på fler restriktioner den 2 december.

Bara 28 nya coronafall har registrerats på Island de tre senaste dagarna. Det är det lägsta antalet sedan den tredje vågen av coronasmitta inleddes för två månader sedan. Av de smittade var det tretton som redan var i karantän. Dessutom rapporterades nitton fall av coronasmitta vid gränsen.

Nu är det 351 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 61 coronapatienter. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning. På sjukhuset i Akureyri finns en coronapatient som vårdas på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 719 personer i karantän och 1 003 personer i inresekarantän.

På onsdag avvecklas en del av de skärpta restriktioner som infördes den 31 oktober. Men det blir inga omfattande lättnader. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir uppger i ett pressmeddelande att hon räknar med att avskaffa fler restriktioner i början på december.

Friser-, skönhets- och massagesalonger får öppna på nytt. Beslutet gäller även andra områden där kunder och anställda är nära varandra som exempelvis flygundervisning. Men alla är skyldiga att använda andningsskydd.

Idrott och fritidsverksamhet för barn blir åter tillåten. Dessutom blir det färre begränsningar för undervisningen i skolan.

För första gången införs ett särskilt undantag för personer som redan har smittats av coronaviruset. De är undantagna från kravet på andningsskydd. Men de måste kunna visa upp ett intyg på att de har genomgått smittan.

Det var i går 5 189 personer som hade bekräftats smittade. En del av dem hålls i isolering eftersom de fortfarande kan sprida smittan. Det slopade kravet innefattar i dagsläget alltså knappt 5 000 personer.

Men taket för sammankomster blir kvar på tio personer. Även tvåmetersregeln fortsätter att vara obligatorisk i hela landet.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.