fredag 13 november 2020

Minister anser Islands åtgärder varit för hårda i några fall

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason föreslår flera lättnader efter den 17 november. Men de kommer inte alls att vara så långtgående som många hoppats. Samtidigt anser finansminister Bjarni Benediktsson att vissa restriktioner har varit för hårda. Ytterligare ett dödsfall i covid-19 rapporterades i går. Nu har 25 coronasmittade dött i pandemin på Island.

En boende på vårdhemmet Sólvellir i Eyrarbakki blev i går det tjugofemte dödsoffret för coronapandemin på Island. Det var det femtonde dödsfallet i den tredje smittvågen - och ännu ett som kan kopplas till gruppsmittan på sjukhuset Landakot i Reykjavík. Av dessa femton har tolv smittats via Landakot.

Dessutom avled i onsdags en 60-årig isländsk man på ett sjukhus i ryska Petropavlovsk. Mannen arbetade enligt Vísir inom fiskeindustrin. Mannen drabbades av lunginflammation efter att ha insjuknat i covid-19. Han hade legat på sjukhus i närmare två veckor innan han dog.

Arton nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Fyra av de smittade var inte i karantän. Ytterligare tre personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 472 smittade som hålls i isolering. Därutöver är 992 personer i karantän och 1 118 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 59 coronapatienter. En av dem ligger på intensivvårdsavdelning i respirator. På sjukhuset i Akureyri vårdas ytterligare två personer som insjuknat i covid-19. En av dem vårdas i respirator.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason lämnade i går förslag på nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Tanken är att de ska träda i kraft efter den 17 november och gälla i två till tre veckor.

Þórólfur Guðnason säger till Vísir att förslaget innebär vissa lättnader. Men de är inte alls så långtgående som många kanske hoppats på.

Háskóli Íslands presenterade i går en ny smittprognos utförd av Thor Aspelund, professor i biostatistik. Den troligaste utvecklingen är att smittspridningen fortsätter att minska. Kring månadsskiftet kommer trycket på sjukvården att minska ytterligare samtidigt som de nya fallen blir färre.

Regeringen har hittills varit enig i besluten om vilka restriktioner som ska gälla. Men inom Självständighetspartiet finns avvikande åsikter. Alltingsledamöterna Sigríður Á. Andersen och Brynjar Níelsson har båda kritiserat restriktionerna för att vara för hårda. Och nu får de visst medhåll av partiledaren Bjarni Benediktsson.

Piratpartisten Sara Elísa Þórðardóttir tog upp frågan i alltinget i går. Hon vände sig till Bjarni Benediktsson och undrade om han ansåg att smittskyddsåtgärderna hade varit proportionerliga:
"Mänskliga rättigheter, resfrihet, näringsfrihet och individens frihet har inskränkts på ett exempellöst sätt och utan förvarning här i landet de senaste nio månaderna och de nu rådande åtgärderna, som är de hårdaste hittills med omfattande och betungande nedstängningar utöver skyldighet att använda andningsskydd ända ner på grundskolenivå, har orsakat avsevärd skada för medborgarna."
Bjarni Benediktsson svarade att syftet alltid hade varit att ha proportionerliga restriktioner. Men han sade att han själv vid några tillfällen funderat på om åtgärderna gått för långt. Han nämnde bland annat att frisör- och skönhetssalonger tvingats stänga under vissa perioder:
"Jag kan för egen del absolut säga att man har känt att de siffermässiga fakta som vi har tillgång till vid varje fall kanske inte har gett anledning till att gå så långt som vi gör på enstaka områden."
I regeringen var alla noga med att inte införa restriktioner som var hårdare än nödvändigt. Bjarni Benediktsson ansåg dock att det var naturligt att människor i efterhand hade olika åsikter om åtgärdernas lämplighet.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.