fredag 13 november 2020

Rekordlågt stöd för Gröna vänstern i ny mätning

Bara 7,5 procent av islänningarna sympatiserar med Gröna vänstern. Det är partiets siffra någonsin i MMR:s mätningar. Statsminister Katrín Jakobsdóttirs parti är nu det sjunde största i landet. Självständighetspartiet befäster ställningen som Islands största parti. Även tvåan Socialdemokraterna och trean Piratpartiet ökar sitt väljarstöd.

I alltingsvalet våren 2013 fick Gröna vänstern bara 10,9 procent. Jämfört med valet fyra år tidigare tappade partiet varannan väljare. Det var uppenbart att många väljare var missnöjda med den politik som Gröna vänstern drev i koalition med Socialdemokraterna mellan 2009 och 2013.

Inför valet såg det ut som att raset skulle kunna bli ännu större. I en mätning från MMR några dagar före valet fick partiet 8,1 procent.

Det har hittills varit Gröna vänsterns sämsta opinionssiffra hos MMR. Men i en ny mätning backar partiet med 0,8 procentenheter till 7,5 procent - vilket alltså är den lägsta noteringen sedan MMR började mäta opinionen hösten 2008.

Självständighetspartiet är mätningens stora vinnare och ökar med 3,1 procentenheter till 25 procent. Samtidigt minskar Centerpartiet med 2,5 procentenheter till 9,1 procent. Enligt MMR finns det ständiga flöden av väljare som rör sig mellan dessa två partier. När det ena minskar brukar det andra öka och tvärtom.

Även Socialdemokraterna går framåt. Partiet får 16,7 procent - en uppgång med 1,5 procentenheter. Siffran är den högsta hos MMR på tio månader.

Också Piratpartiet - som är tredje störst på Island - ökar. Det är nu 14,3 procent av islänningarna som sympatiserar med partiet, en ökning med 0,8 procentenheter.

De övriga två partierna i alltinget förlorar båda väljarstöd. Framstegspartiet minskar med 0,3 procentenheter till 9,9 procent medan Renässans backar med 1,3 procentenheter till 8,4 procent.

Under femprocentsspärren finns Islands socialistparti - som förlorar 0,6 procentenheter till 4 procent - och Folkets parti - som ökar med 0,1 procentenheter till 3,9 procent.

Ännu längre bort från spärren är Ljus framtid med 0,5 procent (+0,4) och Folkfronten med 0,3 procent (-0,3). Gryning hade 0,2 procent i förra mätningen men får nu 0 procent.

Stödet för trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är 51,7 procent, en ökning med 1,4 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.