tisdag 3 november 2020

Sågar kunder som vägrar mask och hotar personal

Att kunder som inte bär andningsskydd hotar och bråkar med butikspersonal är oacceptabelt. Om inte alla tar ansvar för att förhindra smittspridningen kan den inte hejdas. Det sade civilförsvarschefen Viðir Reynisson under gårdagens presskonferens. Han uppmanade också alla att inte ansöka om undantag från restriktionerna om det inte var absolut nödvändigt.

Ännu en person avled under gårdagen i sviterna av covid-19. Det var det sjätte dödsoffret för sjukdomen under den tredje smittvågen. Totalt har nu sexton personer dött under pandemin.

Under gårdagen rapporterades 26 nya fall av coronaviruset på Island. Av dessa var det tio som inte redan var i karantän. Dessutom var det sex personer som testade positivt vid gränsen.

Nu är det 905 smittade som hålls i isolering. Av dessa vårdas 72 på sjukhus - varav fyra på sjukhuset i Akureyri och resten på Landspítali i Reykjavik. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Dessutom är 2 023 personer i karantän och 1 488 i inresekarantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att de skärpta restriktioner som infördes i lördags kan komma att visa resultat om en vecka. Men han ansåg att läget nu hade förbättrats med färre nya fall. Hans bedömning var att kurvan över smittspridningen var på väg ned igen.

Þórólfur Guðnason räknade med att mindre gruppsmittor skulle fortsätta dyka upp. Det var alltjämt den virusstam som kom in i landet från Frankrike i augusti som spreds.

De restriktioner som infördes i lördags är de hårdaste hittills. Taket för tillåtna deltagare vid sammankomster sänktes till tio personer och andningsskydd blev obligatoriskt i hela landet på platser där inte tvåmetersregeln kan upprätthållas.

Men det har kommit många rapporter från butiker där kunder som inte bär andningsskydd bråkar med och hotar personalen. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson dömde under presskonferensen ut beteendet som oacceptabelt:
"Det är otroligt att höra exempel från butikers personal om dålig stil, hot och nästintill våld från kunder när personal, som ofta är unga människor, står vid dörrarna och vägleder människor. Det här är helt otroligt. Vi försöker att göra det här ihop och det här är så mycket trams att jag bara inte tror att vi håller på med det här nu."
Bara under lördagen fick myndigheterna omkring 300 ansökningar om undantag från restriktionerna. Företag och institutioner som har samhällsviktig verksamhet brukar få undantag. Men Víðir Reynisson uppmanade samtidigt så få som möjligt att be om undantag. De beviljas endast i fall som betraktas som nödvändiga.

Hälsovårdsminister Svandis Svavarsdóttir beslutade i går enligt ett pressmeddelande att barn födda 2011 och senare är undantag från kravet på andningsskydd. Samtidigt ska spelautomater och spelhallar fortsätta hålla stängt.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.