onsdag 4 november 2020

Sjuttonde dödsoffret för coronapandemin på Island

En person i 90-årsåldern avled i går på Landspítali i Reykjavík. Det var det sjuttonde offret för coronaviruset på Island. Ytterligare 68 coronapatienter vårdas på sjukhus. Men det ser nu ut som att den tredje smittvågen är på väg att sjunka tillbaka. I går rapporterades 27 nya fall av viruset på Island. Ytterligare sex testade positivt vid gränsen.

Kanske håller de restriktioner som skärpts gång på gång nu på att ge resultat. De senaste dagarna har de nya fallen av coronasmitta varit färre. Men det finns alltjämt en pågående samhällsspridning av viruset.

I går rapporterades 27 nya fall av viruset på Island. Av dessa var det tio som inte redan var i karantän. Dessutom var det sex personer som testade positivt vid gränsen.

Nu är det 859 smittade som hålls i isolering. Av dessa är det 68 som vårdas på sjukhus - varav tre på sjukhuset i Akureyri och övriga på Landspítali i Reykjavík. Tre coronapatienter låg på intensivvårdsavdelning varav en vårdades i respirator.

Ytterligare 2 083 personer är i karantän och 1 384 personer i inresekarantän.

President Guðni Th. Jóhannesson är en av dem som nu är i karantän. Han sattes i karantän i går efter att en anställd på residenset på Bessastaðir smittats av coronaviruset. Den anställda har enligt ett pressmeddelande bara lindriga symtom. Presidenten hade i går kväll inte utvecklat några symtom.

En person i 90-årsåldern avled i går på Landspítali i Reykjavík. Det uppger Landspítali i ett pressmeddelande. Det var det sjuttonde offret för covid-19 sedan pandemin började tidigt i våras - och det sjunde offret för den tredje vågen av viruset.

Elías S. Eyþórsson, specialist i invärtesmedicin vid Landspítali, har tillsammans med kollegor studerat personer som diagnostiserades med covid-19 mellan 17 mars och 30 april. Resultaten har nu sammanställts i en studie som ännu inte har granskats och publicerats.

Studien visar att 47 procent av de smittade som fick feber. Och nästan lika många - 41 procent - hade 38 graders feber eller högre.

De vanligaste symtomen var muskel- och benvärk som 55 procent av de smittade kände. Därefter följde huvudvärk med 51 procent och torrhosta med 49 procent.

Av dem som testade positivt trots att de inte hade några symtom var det hela 59 procent som inte alls trodde sig ha blivit smittade av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.